Najviac obcí s rómskou komunitou je v Banskobystrickom kraji

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 12:15 • 2 min
Najviac obcí s rómskou komunitou je v Banskobystrickom kraji

BRATISLAVA – Najviac obcí, v ktorých nie je žiadne rómske osídlenie, sa nachádza v Banskobystrickom kraji (BBSK).

slovakia

left justify in out

Takýchto obcí je v kraji 173. No aj napriek tomu je v BBSK najviac miest a obcí, v ktorých žije rómska komunita. Vyplýva to z Atlasu rómskych komunít 2013, ktorý zverejnilo ministerstvo práce. V Banskobystrickom kraji sa nachádza 266 obcí s rómskou komunitou, čo predstavuje 24,9 percenta zo všetkých obcí zaradených do Atlasu.

 

Na Slovensku je 150 obcí, v ktorých bývajú všetci Rómovia v osídleniach. V Prešovskom kraji ich je 95, čo predstavuje 39,1 percenta všetkých sledovaných obcí v kraji. Najmenej obcí, v ktorých Rómovia žijú len v osídleniach, je v Trenčianskom kraji, nasleduje Nitriansky kraj, takýchto obcí tam je podľa informácií v Atlase len päť. Autori Atlasu rómskych komunít 2013 identifikovali tri typy osídlení Rómov, osídlenia vo vnútri obce, na okraji obce a segregované osídlenia. Ide o územia, ktoré zabralo rómske obyvateľstvo. 

 

Autori Atlasu získavali informácie z 1 070 miest a obcí na Slovensku. V nich je spolu 803 osídlení všetkých troch typov, nachádzajú sa v 583 obciach. Najviac obcí je s jedným osídlením, v štyroch mestách je viac ako päť osídlení. Najviac ich je v meste Hnúšťa v okrese Rimavská Sobota, a to 10. Na Slovensku je 485 miest a obcí, v ktorých osídlenia nie sú a Rómovia žijú medzi majoritným obyvateľstvom. 

 

Najčastejším typom osídlenia je osídlenie na okraji obce, je ich 324. Po nich nasledujú tie vo vnútri obce, ktorých je 246 a segregovaných osídlení je 233. Najviac Rómov však býva medzi majoritným obyvateľstvom, je ich 187 305. Druhou najpočetnejšou skupinou sú obyvatelia osídlení na okraji obce, ktorých je podľa odhadov 95-tisíc. Počet Rómov v segregovaných osídleniach je takmer 74-tisíc, v osídleniach vo vnútri obce viac ako 46-tisíc. Najviac Rómov, ktorí žijú medzi ostatnými obyvateľmi mesta, je v Banskobystrickom kraji. V osídleniach vo vnútri obce aj na jej okraji žije najviac Rómov v Prešovskom kraji. V Košickom kraji žije najviac rómskeho obyvateľstva v segregovaných osídleniach. 

Do Atlasu jeho tvorcovia nezaradili všetky obce a mestá, kde žijú Rómovia, ale len tie, v ktorých predpokladali, že rómska komunita v nich má viac ako 30 obyvateľov. Projekt Atlas rómskych komunít 2013 realizoval Rozvojový program OSN (UNDP) v spolupráci s Ústavom rómskych štúdií Prešovskej univerzity, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Projekt je súčasťou spoločného programu UNDP a ministerstva práce. Zameraný bol na monitorovanie životných podmienok rómskej populácie. Atlas by mal podľa jeho tvorcov poskytnúť východisko pre verejnú správu, neziskový a súkromný sektor pri nastavovaní cielených verejných politík a programov zameraných na zlepšovanie životných podmienok a sociálnu inklúziu rómskej populácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona