Najviac obchodovanou menou sveta je dolár, popularita eura poklesla

NETKY.SK • 8 September 2014, 11:32 • 2 min
Najviac obchodovanou menou sveta je dolár, popularita eura poklesla

NEW YORK - Vo svete sa najviac obchodov uskutočňuje s americkým dolárom, či už ide o jeho predaj, alebo nákup. Podiel obchodov, v ktorých vystupuje americká mena, totiž dosahuje 87 %. Dolár je tak aj naďalej najviac obchodovanou menou sveta. Vyplýva to z údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS), ktoré spracovala Poštová banka (PB) v aktuálnej analýze.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi pritom došlo k nárastu podielu amerického dolára, a to aj na úkor eura, ktorého podiel klesol. V minulom roku sa euro objavilo v 33,4 % obchodov, čo v porovnaní s rokom 2010 znamenalo pokles o 5,7 percentuálneho bodu.

 

Trojkou v popularite bol japonský jen s podielom 23 % a štvorkou britská libra s podielom 11,8 % na celkovom objeme obchodov. "Zatiaľ čo podiel japonského jenu na devízových obchodoch postupne narastá, podiel britskej libry sa znižuje," konštatuje sa v analýze.

 

Čo sa týka mien krajín susediacich so SR, najčastejšie obchodovanou menou regiónu V4 je poľský zlotý s podielom 0,7 %. Maďarský forint a česká koruna sa v obchodoch vyskytujú menej často a ich podiel dosahuje zhodne po 0,4 %.

 

Na svetových devízových trhoch sa denne uskutočňuje výmena amerických dolárov za eurá, japonských jenov za britské libry či českých korún za maďarské forinty. A to v hodnote až 5,3 bilióna amerických dolárov (4,09 bilióna eura) za deň. Za tri roky pritom objem obchodov na devízových trhoch vzrástol o tretinu. "V roku 2010 totiž objem obchodov s menami predstavoval len 4,0 bilióna dolárov," dodala PB v analýze. Keďže v každej transakcii sa vždy vyskytujú dve meny, celkový súčet podielov jednotlivých mien dosahuje 200 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona