Najviac nedostatkov bolo pri predaji zmrzliny v Trnavskom kraji

NETKY.SK • 15 Október 2013, 11:37 • 2 min
Najviac nedostatkov bolo pri predaji zmrzliny v Trnavskom kraji

BRATISLAVA – Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa počas letnej sezóny zamerali na kontrolu prevádzok, ktoré vyrábajú a predávajú nebalenú zmrzlinu.

slovakia

left justify in out

Najviac nedostatkov kontrolóri zistili v prevádzkach v Trnavskom kraji, povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Eva Jóžeffiová z Odboru hygieny, výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Úrady v lete skontrolovali 920 prevádzok po celom Slovensku, vykonali 1 431 kontrol. Najviac prevádzok kontrolovali v Nitrianskom a Žilinskom kraji, pričom na celom území zistili nedostatky v 261 prípadoch. „Situácia v súvislosti s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny sa však v porovnaní s minulými rokmi mierne zlepšuje. V tomto roku neboli zaznamenané žiadne zdravotné ťažkosti spojené s konzumáciou nebalenej zmrzliny,“ pripomenula.

Medzi najčastejšie nedostatky zistené pri kontrolách boli nezabezpečená informácia pre spotrebiteľov o obsahu azofarbív, ktoré sa môžu pridávať do potravín a alergénov, ktorými môžu byť mlieko, vajcia či orechy. „V prípade, že ide o nebalenú potravinu, informácia musí byť pre ľudí na viditeľnom mieste,“ poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková. Rôzne polotovary určené na výrobu zmrzlín boli po dátume spotreby, naberačka na zmrzlinu sa nachádzala v nádobe so stojatou vodou alebo bola položená priamo na pulte. Osobná hygiena pracovníkov takisto nedopadla dobre. Pracovníčky mali mnohokrát dlhé namaľované nechty, ozdoby na rukách či nemali na hlave pokrývku alebo pracovný odev. Pracovníci takisto v niektorých prípadoch nevedeli dokladovať odbornú spôsobilosť. V niektorých prevádzkach mali špinavé steny, kornútky boli poukladané na podlahe či zamestnanci nemali k dispozícii tečúcu studenú a teplú pitnú vodu. 

Regionálne úrady verejného zdravotníctva pri kontrolách odobrali 2 564 vzoriek zmrzlín. Nedostatky zistili v 326 prípadoch, pričom medzi najčastejšie problémy patrili prekročené množstvá koliformných baktérií, stafylokokov, kvasiniek a plesní. Tie môžu podľa Evy Jóžeffiovej z Úradu verejného zdravotníctva SR spôsobiť u detí či starších ľudí tráviace ťažkosti. 

Za zistené nedostatky pri letných kontrolách uložili kontrolóri 145 blokových pokút za viac ako šesťtisíc eur, začali 18 správnych konaní v predpokladanej výške 10 480 eur. RÚVZ nariadili v štyroch prípadoch, aby prevádzkovatelia svoje predajne zavreli dovtedy, kým neodstránia zistené nedostatky. V dvoch prípadoch museli byť pozastavené prevádzky ambulantného predaja zmrzliny a v ďalších dvoch zakázali manipulovať a predávať zmrzlinu. Dôvodmi bola nezabezpečená pitná tečúca voda a poruchy kanalizácie spojene s nefunkčnou toaletou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona