Najviac komunálneho odpadu vzniká na západnom Slovensku

NETKY.SK • 10 August 2015, 14:08 • 2 min
Najviac komunálneho odpadu vzniká na západnom Slovensku

BRATISLAVA - Najviac komunálneho odpadu sa na Slovensku vyprodukuje na západe. Kým v banskobystrickom, prešovskom a košickom regióne vzniká asi 250 kilogramov (kg) odpadu na obyvateľa, v Bratislavskom a Trnavskom kraji je to 400 kg. Potvrdzuje sa tak závislosť produkcie komunálnych odpadov od ekonomickej výkonnosti regiónu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej vyplýva z materiálu envirorezortu, tretia priečka v produkcii komunálnych odpadov patrí Nitrianskemu kraju. Na jedného obyvateľa tam vzniká vyše 350 kg odpadu. Trenčiansky a Žilinský kraj produkujú ročne viac ako 300 kg komunálnych odpadov na obyvateľa.

 

Na Slovensku vzniká ročne celkovo asi 1,6 milióna ton komunálnych odpadov. V porovnaní s krajinami Európskej únie patrí SR medzi tie s najnižšou ročnou produkciou komunálnych odpadov na obyvateľa. V roku 2013 vyprodukoval každý obyvateľ SR podľa údajov EUROSTAT-u 304 kg komunálneho odpadu. Nižšiu produkciu mali len Poľsko, Estónsko a Rumunsko.

 

Negatívom však je, že väčšina komunálneho odpadu končí na Slovensku na skládkach. "Napriek klesajúcemu trendu skládkovania komunálnych odpadov je dynamika poklesu skládkovania nedostatočná," konštatuje v materiáli ministerstvo.

 

Najviac komunálneho odpadu končí na skládkach v Trnavskom, Nitrianskom a Žilinskom kraji, kde presahuje úroveň skládkovania 80 percent. Naopak, najlepšia je situácia v Košickom kraji, kde je skládkovanie komunálnych odpadov na úrovni 50 percent, a v Bratislavskom kraji. Tam na skládkach končí necelá tretina komunálneho odpadu. Dôvodom je vysoká úroveň energetického zhodnocovania odpadov v spaľovniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies