Najviac daní na Slovensku odvádzajú nemecké a rakúske firmy

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:17 • 2 min
Najviac daní na Slovensku odvádzajú nemecké a rakúske firmy

BRATISLAVA - Z dvestovky najväčších firiem na Slovensku, vrátane finančného sektora, platia nemecké a rakúske spoločnosti až štvrtinu uhradených daní. Informovala o tom Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora spolu so Slovensko-rakúskou obchodnou komorou na základe prieskumu daňovo-poradenskej spoločnosti BMB Leitner za rok 2015.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy firmy na Slovensku v roku 2015 odviedli na daniach z príjmu a kapitálového majetku takmer 2,5 mld. eur, z čoho 26 % tvorili dane uhradené nemeckými a rakúskymi firmami. Podiel slovenských spoločností predstavoval 17 %.

Slovenské, nemecké a rakúske firmy sú zároveň prvé tri v rebríčku podľa najvyššieho podielu zaplatených daní na Slovensku. Nemecké podniky odviedli v roku 2015 dane vo výške okolo 400 mil. eur, čo zodpovedalo podielu vo výške 16 %. Pri rakúskych firmách to bolo viac než 250 mil. eur, teda 10 %. Slovenské firmy odviedli na priamych daniach bezmála 420 mil. eur.

Zahraniční investori však podľa autorky štúdie, partnerky v BMB Leitner, Renáty Blahovej na slovenskom trhu vnímajú aj niektoré problémy. Slabým bodom Slovenska zostáva v ich očiach stále najmä slabé trestanie korupcie a taktiež slabá vymožiteľnosť práva. V oblasti daní a odvodov považujú za neprimerané časté nekoncepčné zmeny v legislatíve a vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.

 

"Na druhej strane pozitívne oceňujú pracovné nasadenie ľudí. Verím, že daňová spoľahlivosť zahraničných spoločností bude našu vládu motivovať lepšie investorom porozumieť," dodala Blahová.

Analýza spoločnosti BMB Leitner bola vypracovaná na základe princípu, podľa ktorého sa príslušnosť slovenskej dcérskej spoločnosti určila na základe hlavného sídla koncernu. Podľa tohto princípu sú pritom Nemecko a Rakúsko nie len najväčší zahraniční platcovia daní na Slovensku, ale aj najväčší zahraniční investori.

 

Do konca roku 2015 preinvestovali nemecké firmy na Slovensku podľa údajov Nemeckej spolkovej banky 7,5 mld. eur a zamestnali 121 tis. pracovníkov. Objem investícií rakúskych firiem predstavoval do konca roku 2015 podľa Rakúskej národnej banky 5,9 mld. eur, a ku koncu roka 2014 zamestnávali 46 tis. ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona