Najviac amerických vládnych dlhopisov už nevlastní Čína, predbehol ju Fed

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:20 • 2 min
Najviac amerických vládnych dlhopisov už nevlastní Čína, predbehol ju Fed

Najviac amerických vládnych dlhopisov už nevlastní Čína, predbehol ju Fed

slovakia

left justify in out

img

Najväčším majiteľom amerických vládnych dlhopisov už nie je Čína. Predbehla ju americká centrálna banka (Fed). Fed pritom ešte nie je ani v polovici ďalšieho kola kvantitatívneho uvoľňovania, v rámci ktorého kupuje domáce dlhopisy.
      Z aktuálnych údajov vyplýva, že newyorský Fed vlastní na Účte systému voľného trhu (System Open Market Account – SOMA) najrôznejšie cenné papiere americkej vlády v celkovej hodnote 1,108 bilióna USD (805,52 miliardy eur). Podľa posledných informácií amerického ministerstva financií týkajúcich sa zahraničných majiteľov amerických dlhopisov Čína celkovo vlastní americké vládne cenné papiere za 896 miliárd USD a Japonsko za 877 miliárd USD.
      "Do júna Fed nahromadí vládne cenné papiere v hodnote 1,9 bilióna USD, čo bude približne toľko, koľko spoločne vlastnia Čína a Japonsko," uviedol stratég spoločnosti TD Securities Richard Gilhooly. "Newyorský Fed minulý mesiac predbehol Čínu a stal sa najväčším vlastníkom amerických vládnych cenných papierov."
      Fed kupuje vládne dlhopisy v rámci dvoch programov. Väčším je takzvané druhé kolo kvantitatívneho uvoľňovania (QE2), ktoré banka spustila v novembri 2010. Trvať by malo do júna a jeho celková hodnota je stanovená na 600 miliárd USD. Fed tiež mesačne kupuje vládne cenné papiere v hodnote 30 miliárd USD v rámci programu reinvestovania výnosov z hypotekárnych cenných papierov a dlhopisov vládnych hypotekárnych agentúr.
      Do konca júna Fed plánuje nakúpiť v rámci oboch programov vládne cenné papiere za približne 800 miliárd USD. Od novembra 2010 americká centrálna banka nakúpila vládne cenné papiere za 284 miliárd USD.
      Na 4,5- až 10-ročné dlhopisy pripadá až 67 % nákupov Fed v rámci QE2. Naopak nákup dlhopisov so splatnosťou viac než 17 rokov sa podieľa na celkovom objeme len 5 %.
      "Ukončenie programu QE2 bude veľkým testom pre úrokové sadzby, ktoré zrejme porastú, keď Fed prestane nakupovať veľké objemy vládnych cenných papierov," uviedol stratég CRT Capital David Ader. "Nevieme, či to znamená zvýšenie o 20, 30 alebo dokonca 50 bázických bodov v prípade kľúčových výnosov."
      Podľa údajov Fed zahraničné centrálne banky vlastnia cenné papiere americkej vlády v celkovej hodnote 2,604 bilióna USD. Zahraničné banky na tejto hodnote zostávajú približne od polovice novembra 2010, kedy Fed spustil QE2. Ešte v júni 2010 vlastnili cenné papiere americkej vlády celkovo za 2,250 bilióna USD. To znamená, že Fed zvýšil výkup, keď zahraničné banky obmedzili ich nákup.
      Pred začiatkom finančnej krízy Fed mal na účte SOMA cenné papiere americkej vlády v hodnote 775 miliárd USD. V prvej polovici 2008 ich hodnota klesla na 300 miliárd USD, keď ich Fed predával a sústredil sa na podporu finančného systému. Prvé kolo kvantitatívneho uvoľňovania (QE) spustil v roku 2009.
      Informoval o tom Financial Times.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies