Najvhodnejšou kandidátkou na prezidenta je Iveta Radičová

NETKY.SK • 19 December 2012, 07:42 • 2 min
Najvhodnejšou kandidátkou na prezidenta je Iveta Radičová

Najvhodnejšou kandidátkou na prezidenta je Iveta Radičová - Politika Prezídium SDKÚ-DS považuje za najvhodnejšiu možnú kandidátku na post prezidenta SR Ivetu Radičovú. Tento stranícky orgán sa na tom jednomyseľne uzniesol na dnešnom rokovaní.

slovakia

left justify in out

imgPrezídium SDKÚ-DS považuje za najvhodnejšiu možnú kandidátku na post prezidenta SR Ivetu Radičovú. Tento stranícky orgán sa na tom jednomyseľne uzniesol na dnešnom rokovaní.

"Bolo to jednomyseľné rozhodnutie Prezídia po diskusii o prezidentských voľbách 2014," povedal pre TASR podpredseda SDKÚ-DS a člen Prezídia strany Ivan Štefanec. "S Ivetou Radičovou budú pokračovať rozhovory, je to na nej, ako sa rozhodne," reagoval na otázku, či bývalá predsedníčka vlády už s kandidatúrou súhlasila.

Dodal, že on osobne s Radičovou v kontakte nie je, viacerí jeho kolegovia s ňou však komunikujú.

"Dnešné vyjadrenie Prezídia SDKÚ-DS je vyjadrením postoja o prezidentských kandidátoch aj vzhľadom na výsledky posledných prezidentských volieb," podčiarkol Štefanec.

Dodal, že tento svoj názor prezídium SDKÚ-DS považuje aj za námet na rozhovory strán Ľudovej platformy o spoločnom prezidentskom kandidátovi pravice. "Nechceme z týchto rozhovorov vynechať ani meno Iveta Radičová," uzavrel.

"Pani Ivetu Radičovú si vážim, ale ona opakovane, vážne a verejne vyhlásila, že nekandiduje a neplánuje kandidovať. Preto polemizovať a hovoriť o nej hypoteticky nepovažujeme za férové ani za politicky šťastné," povedal novinárom predseda KDH Ján Figeľ. Na otázku, o čo podľa neho SDKÚ-DS ide, odvetil, že je to možno apel, možno signál Ivete Radičovej alebo spoločnosti na Slovensku."KDH sa usiluje o spoločný post tak, aby sme našli kandidáta reprezentujúceho stredopravé strany,"uviedol.

Rokovania o spoločnom kandidátovi na post prezidenta v rámci stredopravých strán Figeľ nepovažuje za konečné ani za oslabené. "Každý, kto chce prísť k rokovaniam, potrebuje súhlas kandidáta,"upozornil. Či by niečo znamenala zmena Radičovej postoja, označil za hypotetické. "Prezidentská téma je príliš vážna na to, aby sme z nej robili nejaké pokusy," dodal s tým, že Radičovú apriori neodmieta.

Podpredsedovi Mostu-Híd Zsoltovi Simonovi je myšlienka podpory Ivety Radičovej ako prezidentskej kandidátky blízka. "Sám za seba musím povedať, že každému rozumnému človeku nie je takáto myšlienka vzdialená. Nakoniec, súčasná Ľudová platforma, teda SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH minulý rok pri hlasovaní o Ivete Radičovej a jej vláde hlasovali za," povedal. Dodal však, že na rozhodnutie o prezidentskom kandidátovi pravice je ešte dosť času a v tejto chvíli je otázka mena ešte predčasná.

"V tejto chvíli to vidím tak, že je to veľmi dobrý kandidát. Kiež by takých bolo viac," reagoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. "Neviem však, nakoľko Iveta Radičová poslúcha rozhodnutia straníckych orgánov SDKÚ-DS," dodal s tým, že zatiaľ je otázka Radičovej kandidatúry predčasná. "Je to dobrý kandidát a keby bolo do volieb viac takýchto kvalitných, občania by si skutočne mohli vybrať nie voľbu menšieho zla, ale skutočne kvalitného kandidáta," uzavrel Viskupič.

"Iveta Radičová sa niekoľkokrát a jasne vyjadrila, že kandidovať nebude, preto mi to pripadá ako krok bezradnosti rozhodovať o niekom, kto podľa svojich vlastných vyjadrení nie je k dispozícii," uviedol pre TASR predseda SaS Richard Sulík. On sám má za to, že Radičovej slovo platí. "Teraz, keď prezídium si jednomyseľne schválilo, to je pekné, ale pripadá mi to ako veľký akt bezradnosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona