Najväčšia odborová organizácia si prvýkrát zvolila za šéfa ženu

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:16 • 2 min
Najväčšia odborová organizácia si prvýkrát zvolila za šéfa ženu

Najväčšia odborová organizácia si prvýkrát zvolila za šéfa ženu

slovakia

left justify in out

Susanna Camussová sa dnes stala prvou ženou na čele najväčšej konfederácie odborových zväzov (CGIL) v Taliansku, ktorá má takmer šesť miliónov členov.
      Camussová dostala 79 percent hlasov odovzdaných členmi predsedníctva a funkciu prevezme od odchádzajúceho generálneho tajomníka Guglielma Epifaniho.
      Ľavicovú konfederáciu CGIL založili v roku 1906. Patria do nej odbory rôznych priemyselných odvetví. Mnoho rokov bola úzko prepojená s talianskou komunistickou stranou.
      CGIL nedávno uskutočnila sériu protestov proti ekonomickej politike konzervatívnej vlády premiéra Silvia Berlusconiho, vrátane škrtov vo výdavkoch na zdravotníctvo a sociálne zabezpečenie.
      Talianski predstavitelia, ale tiež niektoré umiernenejšie odborové zväzy obvinili CGIL z neústupčivých postojov motivovaných ideologicky.
      CGIL sa tiež opakovane dostáva do sporov s najväčším talianskym zamestnávateľom v súkromnom sektore, s automobilovým gigantom Fiat, a to kvôli plánom spoločnosti premiestniť niektoré továrne na výrobu áut do zahraničia. Fiat totiž presadzuje stratégiu šetrenia nákladov za pracovnú silu.
      Ministerka pre rovnosť príležitostí Mara Carfagnová privítala Camussovej zvolenie a označila ho za víťazstvo práv žien. Vyhlásila, že ide o "epochálnu zmenu".
      Nová šéfka odborovej konfederácie sa narodila v roku 1955 v Miláne. Krátko študovala na univerzite archeológiu, potom vo veku 20 rokov začala pracovať v kovospracujúcom odvetví.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies