Najväčší záujemca o investovanie v priemyselnom parku si to rozmyslel

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:16 • 2 min
Najväčší záujemca o investovanie v priemyselnom parku si to rozmyslel

Najväčší záujemca o investovanie v priemyselnom parku si to rozmyslel

slovakia

left justify in out

img

Nemecká spoločnosť Burgmaier, ktorá už pred šiestimi rokmi avizovala svoju investíciu v priemyselnom parku vo Vígľaši, nebude nakoniec na tomto území podnikať. Spoločnosť mala už dlhší čas vydané územné rozhodnutie na výstavbu strojárskeho závodu na území asi 7,7 hektára.
      "Odstúpenie od zámeru investovať u nás nám oznámil pred niekoľkými týždňami jeden z riaditeľov firmy. Dodnes však nemáme túto informáciu potvrdenú na papieri," povedal TASR starosta Vígľaša Pavol Výboh. Nevie preto ani dôvody, ktoré viedli spoločnosť k takémuto rozhodnutiu.
      Priemyselný park vo Vígľaši postavili už takmer pred dvoma rokmi. Začali ho stavať aj na podnet firmy Burgmaier, ktorá tu mala postaviť štyri výrobné haly. Pozemky si mala od obce prenajať. V čase kolaudácie bola najvážnejším záujemcom o investovanie. Onedlho na to však prišla hospodárska kríza a zámer postaviť strojársky závod s asi 250 zamestnancami sa odsúval.
      Zatiaľ jediným aktuálnym investorom na území parku s rozlohou asi 37,5 hektára je dnes banskobystrická spoločnosť Protel, ktorá by tam mala na jeseň postaviť fotovoltickú elektráreň. Tá však zaberie iba asi desatinu územia.
      Vedenie obce napriek neľahkým časom hľadá nových záujemcov o podnikanie. Neustále spolupracuje aj so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "V súčasnosti rokujeme s dvoma strojárskymi firmami. Rozhodnutie možno padne už v najbližších dňoch," povedal TASR starosta.
      Obec nedávno predĺžila do konca budúceho roku územné rozhodnutie aj ďalšiemu záujemcovi o investovanie - slovenskej spoločnosti IPEC - Real. Tá chce v parku zamestnať asi 60 ľudí.
      Samospráva na vybudovanie parku získala príspevok 1,68 milióna eur práve prostredníctvom SARIO. Financie pochádzali z fondov Európskej únie. Z celkovej sumy sa na financovaní 5 % podieľala aj obec. Na spolufinancovanie a výkupy pozemkov si vígľašská samospráva zobrala úver. Starostu dnes aspoň teší, že približne 300.000 eur, ktorými sa takto obec zadlžila, splatili na konci minulého roku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona