Najväčšia mestská časť Petržalka sa vyľudňuje

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:14 • 2 min
Najväčšia mestská časť Petržalka sa vyľudňuje

Najväčšia mestská časť Petržalka sa vyľudňuje

slovakia

left justify in out

img

Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka stratila za posledných päť rokov takmer 15.000 obyvateľov. V rokoch 1996 až 2011 sa z trvalého pobytu v Petržalke odhlásilo takmer 43.500 ľudí, avšak prisťahovalo sa necelých 28.600 osôb. Vyplýva to z analýzy mestskej časti, podľa ktorej sa bude úbytok zrejme ďalej prehlbovať. 

V sledovanom období sa najčastejšie do Petržalky sťahovali ľudia z Ružinova, Starého a Nového Mesta, Dúbravky, Karlovej Vsi, Podunajských Biskupíc, Rače, Vrakune a Devínskej Novej Vsi. Tí predstavovali takmer polovicu z celkového objemu imigrácie. Okrem nich sa však do mestskej časti prisťahovali aj ľudia z niektorých väčších slovenských miest, z Banskej Bystrice, Nitry, Trnavy, Žiliny, Trenčína, Prievidze, Popradu aj z Prešova. Petržalčania odchádzali nielen do iných mestských častí, ale aj do vybraných miest v zázemí Bratislavy, do Pezinka, Ivanky pri Dunaji, Šamorína, Chorvátskeho Grobu, Senca či Dunajskej Lužnej. 

Z analýzy tiež vyplynulo, že do Petržalky si to najčastejšie namierili mladí slobodní muži, slobodné aj vydaté ženy vo veku 20 až 29 rokov. Z Petržalky, naopak, emigrovali skôr ženatí muži vo veku 30 až 49 rokov a v prípade žien sa najčastejšie vysťahovali vydaté do 40 rokov. Ukazuje sa teda, že v Petržalke hľadajú trvalý pobyt skôr mladšie osoby, kým na druhej strane z Petržalky častejšie odchádzajú starší muži i ženy žijúci v manželstve.

Z pohľadu dosiahnutého vzdelania je Petržalka cieľom predovšetkým pre mladých mužov a ženy s úplným stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Tieto dve vzdelanostné skupiny z tejto mestskej časti aj odchádzali, avšak odsťahovali sa predovšetkým osoby s úplným stredoškolským vzdelaním a absolventi nematuritných stredoškolských odborov, až potom vysokoškoláci.

Viac ako polovica ľudí starších ako 20 rokov, ktorí z Petržalky odišli, uviedli pri zmene trvalého pobytu bytové dôvody a len približne každý desiaty nasledovanie rodinného príslušníka. Bytové dôvody dominovali aj u tých, ktorí sa do Petržalky prisťahovali (40 percent). Viac ako 12 percent ľudí uviedlo, že chcelo bývať bližšie k pracovisku a viac ako 10 percent zdôvodnilo odchod rozvodom alebo sobášom. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies