Najväčší chovateľ hydiny na Slovensku zatvoril prevádzku

NETKY.SK • 27 November 2012, 11:43 • 2 min
Najväčší chovateľ hydiny na Slovensku zatvoril prevádzku

Najväčší chovateľ hydiny na Slovensku zatvoril prevádzku

slovakia

left justify in out

img

Jeden z najväčších chovateľov kurčiat na Slovensku Hydina Súlovce, s.r.o. zhruba do konca tohto roka zatvorila farmu. Dôvodom sú nízke nákupné ceny a nerentabilnosť výroby. O ďalšom osude spoločnosti sa rozhodne najneskôr do 20. decembra. V súčasnosti si 20 zamestnancov firmy čerpá dovolenku.

Spoločnosť prevádzkuje 14 výrobných hál, v ktorých ročne v siedmich cykloch vykŕmi 3,5 milióna kurčiat. Ročná produkcia Hydiny Súlovce predstavuje 7000 ton hydiny. Naskladnenie nového cyklu sa malo začať začiatkom tohto týždňa. „Tento cyklus sme nenaskladnili, to znamená, že začiatkom budúceho roka prestaneme s dodávkami hydiny pre nášho najväčšieho odberateľa Hyzu Topoľčany. Denne im dodávame 100.000 kusov kurčiat, v jednom cykle tisíc ton mäsa, o ktoré sa výroba Hyzy v novom roku zníži. Urobili sme tak po dohode so zástupcami odberateľa,“ konštatoval konateľ Hydiny Súlovce Marián Čakajda. Zatvorenie farmy sa podľa jeho slov dotkne nielen odberateľa, ale aj dodávateľa násadových vajec a dvoch dodávateľov kŕmnych zmesí. „Navyše znížením domácej produkcie sa ešte viac otvorí na trhu priestor pre hydinu z dovozu,“ konštatoval Čakajda.

Náklady prevýšili zisky.

K zatvoreniu farmy pristúpila Hydina Súlovce po zvážení rentability výroby. Súčasná cena kŕmneho obilia sa pohybuje od 220 do 240 eur za tonu, cena za meter kubický kŕmnych zmesí dosahuje 39 až 40 eur. Po zaplatení vstupov vrátane režijných nákladov by farma potrebovala dosiahnuť nákupné ceny na úrovni 1,07 až 1,10 eura za kilogram, čo je o päť až osem centov viac ako reálne dostáva. „Ak nerobíme, máme náklady len 30% z nákladov pri plnej prevádzke. Znamená to, že prerobíme menej, ako keď budeme pokračovať vo výrobe,“ tvrdí konateľ. Akým spôsobom bude výroba pokračovať v novom cykle a či bude pokračovať, by sa malo rozhodnúť ešte v predvianočnom období.

Jednou z možností, ktoré vedenie farmy zvažuje, je vybudovanie vlastnej porážkarne a spracovateľského závodu. „Projekt máme pripravený, v podstate máme aj dohodnuté financovanie,“konštatoval Čakajda. Ďalšou alternatívou je vstup do už existujúceho závodu na spracovanie hydinového mäsa. Podľa informácií z prostredia Hyzy súčasný majiteľ zvažuje predaj topoľčianskeho závodu. „Môžem potvrdiť, že sme o tejto možnosti rokovali a máme záujem o vstup do firmy,“ potvrdil konateľ Hydiny Súlovce.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies