Najväčšiu výhodu členstva v EÚ vidíme v slobode pohybu

NETKY.SK • 12 September 2014, 14:56 • 2 min
Najväčšiu výhodu členstva v EÚ vidíme v slobode pohybu

BRATISLAVA - Najväčšiu výhodu členstva v Európskej únii vidia Slováci v slobode pohybu, ukázal prieskum Eurobarometer.

slovakia

left justify in out

Za to najpozitívnejšie to v prieskume označilo 73 percent opýtaných Slovákov. Približne polovica respondentov (49 percent) oceňuje mier v Európe a 45 percent účastníkov prieskumu si myslí, že najväčším prínosom je spoločná mena euro.

Slováci sa tak v názoroch na najväčšie výhody členstva v EÚ zhodnú s ostatnými občanmi európskeho spoločenstva. Priemerný občan EÚ tiež oceňuje najmä slobodu pohybu (56 percent opýtaných), mier (54 percent) a euro (25 percent). Slováci pozitívne hodnotia aj študentský výmenný program Erasmus (28 percent opýtaných) či ekonomickú silu Únie (26 percent). Prieskum tiež ukázal, že Slováci sa už tradične cítia byť občanmi EÚ (73 percent opýtaných Slovákov) viac, než je celoeurópsky priemer (65 percent). Podľa výsledkov prieskumu si je svojich práv občana EÚ vedomých 57 percent slovenských respondentov. Priemer v celej EÚ je 48 percent. 

 

Prieskum Eurobarometer vykonali v 28 krajinách Európskej únie od 31. mája do 14. júna tohto roku na vzorke 28 004 respondentov. Na Slovensku sa prieskum uskutočnil od 31. mája do 10. júna na vzorke 1 024 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona