Najväčšiu súkromnú priehradu v Turecku dostavia česká firma Energo-Pro

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 18:27 • 2 min
Najväčšiu súkromnú priehradu v Turecku dostavia česká firma Energo-Pro

PRAHA - Česká energetická skupina Energo-Pro dostavia najväčšiu privátne vlastnenú priehradu s vodnou elektrárňou v Turecku Alpaslan 2. Oznámila to hovorkyňa Energo-Pro Hana Hikelová. Podľa nej pôjde o deviatu najväčšiu priehradu v Turecku, osem najväčších ale vlastní štát. Náklady na dostavbu budú predstavovať 240 miliónov USD (219,64 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Energo-Pro kúpila projekt od tureckých a nemeckých majiteľov. "Transakciu sme dokončili koncom apríla. S uvedením do prevádzky počítame v priebehu troch rokov," povedal výkonný riaditeľ Energo-Pro Pavel Váňa. Doterajší majitelia investovali do projektu podľa Energo-Pro približne 250 miliónov USD. Firma oznámila, že projekt kupuje výrazne lacnejšie, cenu však nezverejnila.

 

Výstavba bola pred viac než rokom prerušená a takmer rok trvali rokovania o predaji. Nová priehrada a elektráreň budú stáť na rieke Murat v provincii Mus v juhovýchodnej časti Turecka. Spoločne s projektom získalo Energo-Pro licenciu na prevádzku elektrárne do roku 2059. V súčasnosti je vodné dielo Alpaslan 2 hotové zhruba z polovice.

 

Hikelová uviedla, že projekt elektrárne počíta s inštalovaným výkonom 280 megawattov a ročnou výrobou elektriny 860 gigawatthodín. "Pôjde o našu doteraz najväčšiu elektráreň," podotkol Váňa. Okrem Turecka prevádzkuje Energo-Pro vodné zdroje ešte v Bulharsku, Gruzínsku a na domácom trhu.

 

(1 EUR = 1,0927 USD)

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies