Najväčšií výrobca telekomunikačných zariadení ZTE, bol usvedčený z nelegálneho exportu

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 15:20 • 2 min
Najväčšií výrobca telekomunikačných zariadení ZTE, bol usvedčený z nelegálneho exportu

TEXAS - Čínsky výrobca telekomunikačného zariadenia ZTE Corporation sa dnes pred súdom v Texase priznal, že nelegálne vyvážal tovar a technológiu USA do Iránu.

slovakia

left justify in out

Súčasťou dohody o priznaní viny bolo aj zaplatenie takmer 900 miliónovej pokuty v USD. Spoločnosť prijala vinu v troch obvineniach. V prvom so spiknutia za účelom vývozu tovaru vyrobených v Amerike do Iránu bez licencie americkej vlády, druhom z marenia spravodlivosti a treťom výroba falošných oprávnení.

 

Počas päťročného vyšetrovania sa preukázalo, že ZTE zosnovala dômyselný plán, ktorým by sa vyhla americkému embargu a zakamuflovala svoje nelegálne aktivity. Celý proces organizovala zo svojej dcérskej firmy v Texase.

 

Čínska firma kupovala americké súčiastky, ktoré neskôr zabudovala do svojich zariadení a nelegálne posielala do Iránu. Americké ministerstvo obchodu začalo s vyšetrovaním ZTE v roku 2012 na podnet agentúry Reuters.

 

Tá v správe upozornila, že ZTE podpísala miliónové kontrakty na dodávku hardwaru a softwaru od niektorých známych amerických technologických firiem najväčšiemu iránskemu telekomunikačnému operátorovi.

 

Firma pristúpila k dohode o vine  hneď, ako ministerstvo podniklo kroky, ktoré by viedli k odstrihnutiu ZTE od globálneho reťazca. ZTE patrí medzi najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete. Podľa hovorcu spoločnosti, ZTE kúpila súčiastky v hodnote 2,6 miliardy USA od rôznych amerických dodávateľov. 

 

Medzi nimi boli firmy ako Microsoft, Intel a Qualcomm. ZTE obchodoval aj americkými firmami ako AT&T, T-Mobile US a Sprint, ktorým svoje zariadenia predával. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies