Najväčšie záhady a legendy Slovenska priblíži výstava v Nitre

NETKY.SK • 14 Február 2016, 11:10 • 2 min
Najväčšie záhady a legendy Slovenska priblíži výstava v Nitre

NITRA - Najväčšie záhady, povesti a legendy Slovenska priblíži výstava, ktorú otvoria v Galérii Mlyny v Nitre 16. februára. Okrem všeobecne známych povestí, ako sú Studňa lásky, Rytieri spod Sitna či Záhadný kameň v košickom dóme, výstava prináša aj najstaršie záhady z praveku - val obrov, záhadu slovenských rondelov, fascinujúce východoslovenské mohyly či ľudožrútov na Molpíre.

slovakia

left justify in out

„Výstava prináša aj najväčšiu záhadu Slovenska, a tou je tajomná Mesačná jaskyňa,“ informoval PR manažér Galérie Mlyny Ľuboš Trubíny. Ďalšou časťou výstavy budú povesti či záhady späté s historickými postavami – najznámejším slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom, krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou či kamaldulským mníchom Cypriánom z Červeného kláštora. Na výstave návštevník nájde aj smutné historické udalosti, akými boli veľké zemetrasenie v Komárne v roku 1763 a Kremnici v roku 1443 či tajomstvá starých budov – kostolíka v Ludrovej a Zeleného domu v Bratislave.


„Ako na celom svete, tak i na Slovensku sú zvláštne miesta, ktorým sa od nepamäti ľudia vyhýbali. Išlo predovšetkým o lokality, na ktorých sa udialo niečo nezvyčajné – vraždy, popravy, úmrtia ľudí za zvláštnych okolností, rôzne boje či bitky,“ hovorí Trubíny. Na týchto miestach sa údajne často zjavovali rôzne strašidlá - bosorky, biele panie, bezhlaví ľudia alebo iní duchovia. Od pradávnych čias si ľudia tieto historky medzi sebou rozprávali z generácie na generáciu až napokon zľudoveli. Na výstave bude 19 exponátov záhad v 3D objektoch, ilustrácie najznámejších záhad od Miroslava Regítka a tiež dobový kostým grófky Alžbety Báthoryovej. Výstava Záhady Slovenska potrvá do 10. marca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona