Najväčšie univerzity na Slovensku nesúhlasia s novelou zákona, hovoria o obmedzení slobody

NETKY.SK • 29 Január 2021, 17:49 • 2 min
Najväčšie univerzity na Slovensku nesúhlasia s novelou zákona, hovoria o obmedzení slobody

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave je proti snahám o obmedzenie slobody vysokých škôl a ich podriadeniu politickým rozhodnutiam, ktoré by univerzitám podľa nich priniesla novela vysokoškolského zákona.

slovakia

left justify in out

Chcú byť súčasťou tvorby zákona 

Ako informoval hovorca STU Juraj Rybanský, univerzita sa tak pripojila k stanovisku Univerzity Komenského (UK) v Bratislave z 28. januára.

 

img

 

Ako dodal, univerzity žiadajú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR o náležitú účasť na procese tvorby daného zákona a jeho prijímania v duchu partnerského dialógu.

"Autonómnosť vysokých škôl a samosprávnosť ich riadenia považujeme za dôležité piliere demokracie a jeden zo základných výdobytkov Novembra 1989. Zásadne nesúhlasíme so snahami tieto slobody obmedziť a podriadiť rozhodnutiam politickej moci," napísal Rybanský.

 

Zmeny požaduje už dávno 

Dodal, že univerzita dlhodobo volá po zvyšovaní kvality vysokého školstva na Slovensku a po zmenách, ktoré by tomuto cieľu prospeli.

 

Aj ďalšie univerzity 

UK vo svojom stanovisku, ktoré poskytla jej hovorkyňa Lenka Miller, dôrazne odmieta pripravovanú novelu vysokoškolského zákona. Považuje ju za snahu o politické ovládnutie vysokého školstva na Slovensku.

 

img

 

"Vyzývame predkladateľa novely, aby obnovil dialóg s tými, ktorých sa táto právna úprava bezprostredne týka, a aby ju v spolupráci s nimi prepracoval skôr, než ju predloží do legislatívneho procesu," pokračuje UK.

 

Univerzita plánuje pripraviť a predložiť odbornej verejnosti vlastný návrh zmien potrebných na to, aby vysoké školy disponovali modernými a efektívnymi nástrojmi riadenia pri súčasnom zachovaní princípov autonómnosti a samosprávnosti.

 

Neboli prítomní ani rektori 
Slovenská rektorská konferencia (SRK) konštatovala, že nebola prizvaná k príprave novely vysokoškolského zákona. S Radou vysokých škôl a Študentskou radou vysokých škôl však na stretnutí 25. januára rokovali o neoficiálnej verzii a zároveň sa dohodli, že sa vyjadria k oficiálnemu dokumentu až po jeho zverejnení.

 

img

 

Gröhling sa bránil 

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa s prezidentom SRK Rudolfom Kropilom stretol 28. januára. Na stretnutí sľúbil, že im novelu predloží a na zasadnutí SRK vysvetlí zmeny. SRK však upozorňuje, že závažné legislatívne zmeny v oblasti vysokého školstva sa pripravujú a prijímajú v období pandémie.

 

img

 

"Teda v čase, keď nie sú vytvorené podmienky na širokú verejnú diskusiu akademickej obce a jej akademickej samosprávy, ktorej sa tieto pripravované zmeny bytostne dotýkajú a výrazne ju obmedzujú," priblížila vo svojom stanovisku, ktoré poskytla referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

 

Prezídium SRK očakáva, že ministerstvo predloží návrh novely zástupcom vysokého školstva a vytvorí dostatočný priestor na odbornú diskusiu.

 

Rezort školstva pripravuje novú novelu 
Odbor komunikácie ministerstva školstva potvrdil, že pripravuje návrh zákona, ktorým sa upraví systém riadenia a činnosť samosprávnych orgánov vysokých škôl.

 

img

 

"Toto považujeme za kľúčové pre posun vo vysokom školstve, keďže v súčasnosti systém uzatvára vysoké školy do seba a nepodporuje otvorenosť akademického prostredia. Návrh je momentálne finalizovaný a konzultovaný a následne bude predložený na diskusiu so širokou verejnosťou," uviedol rezort.

 

Doplnil, že relevantné požiadavky zapracujú, no nepovažujú za korektné vyzývať k zastaveniu diskusie o návrhu pred jeho samotným zverejnením.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies