Najväčšie ropné spoločnosti v Spojených štátoch navrhli Bidenovi zaviesť výnimočný stav

NETKY.SK • 16 Jún 2022, 12:13 • 2 min
Najväčšie ropné spoločnosti v Spojených štátoch navrhli Bidenovi zaviesť výnimočný stav

WASHINGTON – Americká korporácia ExxonMobil je presvedčená, že vláda USA by mala v krajine zaviesť výnimočný stav s cieľom stabilizovať ceny palív. Uviedla spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom v stredu v reakcii na list amerického prezidenta Joe Bidena, v ktorom vyzval najväčšie ropné spoločnosti v krajine, aby predložili riešenia na zníženie cien palív.

slovakia

left justify in out

„V krátkodobom horizonte by vláda USA mala prijať opatrenia, ktoré sa bežne používajú v núdzových situáciách. Napríklad zrušiť ustanovenia Johnsonovho zákona (ktorý zakazuje kabotáž tovaru vyrobeného v USA loďami plaviacimi sa pod zahraničnou vlajkou) a znížiť niektoré špecifikácie paliva, aby sa zvýšili zásoby. Z dlhodobého hľadiska by mala administratíva podporovať investície v sektore prostredníctvom jasnej a konzistentnej politiky,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

 

ExxonMobil tiež vyzvala úrady, aby uľahčili rozvoj amerických zdrojov, a poznamenala, že počíta s podporou administratívy vo veciach údržby a prenájmu potrebnej infraštruktúry, najmä potrubí.

 

Biden vo svojom liste vyzval najväčšie ropné spoločnosti v krajine, aby zvýšili kapacitu a objem výroby a predložili riešenia na obmedzenie rastúcich cien palív. Súčasný zisk spoločností, ktorý je výrazne vyšší, ako je norma, je podľa prezidenta Spojených štátov neprijateľný. Biden oznámil, „že je pripravený použiť všetky rozumné a vhodné prostriedky federálnej vlády na zvýšenie kapacity a objemu výroby v rafinériách v blízkej budúcnosti.“

 

 

Biden 31. marca oznámil, že Spojené štáty uvoľnia 1 milión barelov ropy denne zo svojich strategických národných rezerv počas šiestich mesiacov s cieľom znížiť ceny benzínu v krajine. Americké ministerstvo energetiky zároveň použije výnosy z predaja ropy zo svojich zásob na nákup energetického nosiča a jeho doplnenie v ďalších rokoch.

 

Rast maloobchodných cien benzínu v USA sa začal koncom zimy, najvyššie hodnoty sú aktualizované už štvrtý týždeň po sebe. Deje sa to na pozadí rastúcich globálnych cien ropy, napriek pokusom Bieleho domu čeliť tomuto trendu. Počas prejavu v Bielom dome minulý týždeň Biden priznal, že je nepravdepodobné, že by sa americkej administratíve v krátkodobom horizonte podarilo znížiť ceny benzínu a potravín.

 

https://tass.ru/ekonomika/14924927



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies