Najväčšie negatívne dosahy ruského embarga sa evidovali pri mlieku a mäse

NETKY.SK • 30 Október 2015, 15:25 • 2 min
Najväčšie negatívne dosahy ruského embarga sa evidovali pri mlieku a mäse

BRATISLAVA - Najväčšie priame negatívne dosahy ruského embarga sa zaznamenali v sektore mlieka a mäsových výrobkov, v hodnote približne 6 miliónov eur. Nepriame dosahy však boli a sú výrazne vyššie.

slovakia

left justify in out

Uviedla to pre TASR Radka Kulaviaková z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 

"V prvom slede na embargo doplatil sektor jabĺk, kde sa straty počítajú na úrovni približne 12 miliónov eur. Je pravda, že Európska komisia už v auguste 2014 spustila opatrenia na zmiernenie dosahov a čiastočnú kompenzáciu pestovateľov. Hoci sa naši producenti výraznejšie nezapojili do opatrení, najmä u jabĺk, týmito opatreniami sa oslabil vplyv ruského embarga na európsky trh," podotkla.

 

Vplyv embarga Ruskej federácie sa však počas druhej polovice minulého roku a začiatkom tohto roku postupne prehlboval, najmä v sektore mlieka, kde cena surového kravského mlieka v členských štátoch EÚ poklesla pod úroveň vlastných nákladov. Súčasne zvýšená produkcia bravčového mäsa v niektorých členských štátoch EÚ rovnako začala stláčať úroveň cien ošípaných pod úroveň vlastných nákladov farmárov.

 

"EK preto najprv predĺžila platnosť intervenčných opatrení u mlieka a súčasne spustila intervenčné opatrenie v podobe súkromného skladovania bravčového mäsa," poznamenala.

 

Európska komisia pristúpila tiež k mimoriadnym opatreniam a podpore mliečneho sektora a sektora ošípaných prostredníctvom dodatočných finančných zdrojov zo svojho rozpočtu, ktoré pre Slovensko znamenali 2,46 milióna eur, pričom každá členská krajina môže takúto istú výšku prostriedkov vyčleniť z národného rozpočtu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona