Najväčšie mýty a fakty o akné

NETKY.SK • 27 September 2018, 06:00 • 2 min
Najväčšie mýty a fakty o akné

Kiež by sme sa akné dokázali zbaviť s odchodom puberty. Bohužiaľ, niektoré z nás trápi aj v dospelosti. Červené fliačiky a nevzhľadné pupienky sú väčšinou to prvé, čo ráno vidíme pri pohľade do zrkadla. Možno sa ich ešte vôbec zbaviť a môže za ich vznik včerajšia čokoláda alebo stres? Tu sú najčastejšie mýty o akné.

slovakia

left justify in out

Mýtus č. 1: Pupienky majú len pubertiaci

 

Kiež by. Do 30 rokov trápi akné asi 15% ľudí, v niektorých prípadoch pretrváva až do 40 rokov. Častejšie sa vyskytuje u žien, pretože je spojené s hormonálnymi zmenami. Problémy sú často spojené aj s nevhodnými kozmetickými prípravkami. Ak ste puberte dávno povedali zbohom a akné vás stále trápi, skontrolujte svoju kozmetiku, či neobsahuje vazelínu, lanolín či parafínový olej. Tie vzniku akné napomáhajú.

 

Mýtus č. 2: Zlý jedálniček

 

Áno aj nie. Nezdravý životný štýl vám neprospieva celkovo. Ak fajčíte a ponocujete, asi ťažko budete mať pleť ako z porcelánu. Nie nadarmo sa hovorí "vyspať sa do ružova". Skôr než akné vám ale hrozí suchá a vráskavá tvár. Za najväčších nepriateľov akné sú považované korenené a vyprážané jedlá alebo čokoláda. Nič z toho však dokázané nie je. Ak chcete svojej pleti dopriať vitamínovú bombu, vyberajte potraviny s vysokým obsahom vitamínu A, B, C, ako sú jahody, marhule, červená paprika alebo brokolica.

 

Mýtus č. 3: Stres

 

Akné je spojené s hormónmi, preto sú všetky hormonálne výkyvy na pleti poznať. Preto tiež vznikol obľúbený mýtus, že za akné môže stres. Pupienky však nesúvisia ani tak so samotným stresom, ako skôr s kolísaním hormónov v súvislosti s vašimi náladami.

 

Mýtus č. 4: Zlý make up a kozmetika

 

Áno aj nie. Ak chcete dať nevzhľadným pupienkom raz a navždy zbohom, je nutné používať kozmetiku pre váš typ pleti. Akné trápi ľudí s mastnejšou pokožkou rovnako ako so suchou. Zle vybraná vám síce akné nespustí, ale rozhodne mu veľmi nepomôže, skôr ho ešte zhorší. Veľkou chybou tiež je, ak sa snažíte pleť akokoľvek vysušovať. Dochádza totiž k upchávaniu pórov a nové pupienky sú na svete. Pleť musí dýchať. Používajte ľahšie krémy alebo gély, ktoré aplikujete len na postihnuté miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies