Najväčšie české pekárne United Bakeries mieria do luxemburských rúk

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:34 • 2 min
Najväčšie české pekárne United Bakeries mieria do luxemburských rúk

PRAHA - Jedna z najväčších pekárenských skupín v strednej Európe United Bakeries mení majiteľa. České pekárne, o ktoré sa pred dvomi rokmi neúspešne pokúšal miliardár a český minister financií Andrej Babiš, by mala prevziať luxemburská spoločnosť Moulins de Kleinbettingen S.A. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Prípadom sa zaoberá Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). United Bakeries je najväčšou českou pekárenskou skupinou, ktorá vznikla v minulosti zlúčením pekární Odkolek a Delta pekárny. Luxemburská firma úrad požiadala o povolenie fúzie v stredu (2.12.). Mala by prevziať materskú spoločnosť Bakeries International Luxembourg S.A., ktorá United Bakeries, a.s., ovláda. Spolumajiteľ United Bakeries Marek Pařík už tento rok v januári avizoval, že svoj väčšinový podiel vo firme predá luxemburskému partnerovi. Pařík vlastní dvojtretinový podiel, tretinu drží podnikateľ Edmond Müller z Luxemburska. Ten je riaditeľom firmy Moulins de Kleinbettingen, ktorá patrí už niekoľko generácií jeho rodine. Pařík si však časť akcií ponechá a vo firme bude ďalej pôsobiť ako poradca.

 

O získanie United Bakeries sa pokúšal v roku 2013 Agrofert Andreja Babiša. Spojenie s jeho pekárňami Penam ale nakoniec stroskotalo na rozhodnutí slovenského protimonopolného úradu. ÚOHS obchod povolil, Agrofert by sa však musel zbaviť niekoľkých pekární v Česku, aby nebol príliš mocným hráčom. Zlúčením by vznikli pekárne, ktoré by zásobovali pečivom 37 % českého trhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies