Najväčšia vec od čias ság: Island remizoval s Portugalskom

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 08:44 • 2 min
Najväčšia vec od čias ság: Island remizoval s Portugalskom

ST. ÉTIENNE - Veľkolepý vstup do futbalových majstrovstiev Európy. Je to tá najväčšia vec pre Island od 11. storočia, keď boli napísané ságy. Takto popísal islandský Morgunsbladid utorňajšiu remízu (1:1) zverencov rovnocenného trénerského dua Lars Lagerbäck a Heimir Hallgrímsson s favorizovaným tímom Portugalska.

slovakia

left justify in out

Nováčikovia na vrcholnom podujatí Islanďania sa svojej veľkej premiéry nezľakli, už v 3. min sa vo veľkej šanci ocitol Gylfi Sigurdsson a hoci sa Portugalčania ujali vedenia v 31. min gólom Naniho a mali veľkú prevahu, Islanďania dokázali tesne po zmene strán v 50. min gólovo odpovedať zásluhou Birkira Bjarnasona. V závere mohli dokonca pripraviť ešte väčšie prekvapenie, pri strele Alfreda Finnbogasona zachránil "európskych Brazílčanov" brankár Rui Patrício.

 

"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, ale vieme aj to, že sme boli lepší a mali sme zvíťaziť. Potom sme inkasovali po chybe. Je to ľudské, taký je futbal. Dosiahli sme výsledok, ktorý sme nechceli, ale ideme ďalej. Nesmieme zľaviť z postupových ambícií. Island si za spôsob, akým fungoval na ihrisku, bod zaslúžil," športovo uznal kvality súpera portugalský kouč Fernando Santos.

 

Oporou severského mužstva bol počas stretnutia brankár nórskeho klubu FK Bodö/Glimt Hannes Thór Halldórsson, ktorý sa prezentoval najväčším počtom zákrokov v doterajšom priebehu ME (8). V prvom polčase mal dokonca najviac kontaktov s loptu spomedzi všetkých Islanďanov (30). Najviac ho zamestnávali Nani s Cristianom Ronaldom. Druhý menovaný mal počas duelu neuveriteľných desať streleckých pokusov, no bezúspešne. Od roku 1980 nevystrelil viackrát v priebehu jedného zápasu žiadny iný hráč, iba on sám - na predchádzajúcom šampionáte proti Holandsku (12-krát, pozn.). Hviezdneho Cristiana Ronalda môže tešiť aspoň to, že v utorok nastúpil na 127. zápas v portugalskom reprezentačnom drese, čím vyrovnal doterajšie maximum Luísa Figa. O jeden rekord však prišiel: striedajúci Renato Sanches sa vo veku 18 rokov a 301 dní stal najmladším Portugalčanom, aký kedy nastúpil na záverečnom turnaji MS alebo ME. Doteraz bol najmladším "benjamínkom" práve Cristiano Ronaldo, ktorý v roku 2004 debutoval vo veku 19 rokov a 128 dní.

 

"Boli sme počas celého zápasu lepším tímom, Islanďania dominovali iba v hlavičkovaní. Mali sme množstvo šancí, ale oni predviedli silný tímový výkon v obrane. Teraz si oddýchneme. Turnaj sa len začal, stále máme pred sebou veľa zápasov," vyhlásil strelec portugalského gólu Nani pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie.

 

Islandskí futbalisti sa počas duelu mohli spoľahnúť na početnú divácku podporu. Do Francúzska meralo cestu neuveriteľných 8 % populácie malého 330-tisícového ostrova. "Naši fanúšikovia nám utvorili domáce prostredie, boli neuveriteľní a fantastickí. Veľmi pomohli hráčom k historickému bodu. Je skvelé mať ho v tabuľke. Ronalda mali na starosti viacerí hráči, odviedli výbornú prácu. Len jeden hráč ho nemôže ustrážiť. Do ďalších zápasov môžeme ísť s čistejšou hlavou, viac zrelaxovaní a pokojnejší. Ak zvíťazíme nad Maďarskom, budeme už takmer postúpení," myslí si islandský kouč Heimir Hallgrímsson. "Sme, samozrejme, veľmi spokojní s týmto výsledkom. Možno to nebola naša najlepšie hra, ale bránili sme dobre a bojovali jeden za druhého. Máme naozaj dobrý tím a sme radi, že to ukazujeme aj na európskej scéne," skonštatoval Ari Freyr Skúlason, v utorok jeden z najlepších hráčov Islandu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona