Najväčšia ťažobná spoločnosť diamantov plánuje prevádzkovať doly bez CO2

NETKY.SK • 17 August 2017, 14:19 • 2 min
Najväčšia ťažobná spoločnosť diamantov plánuje prevádzkovať doly bez CO2

Najväčšia ťažobná spoločnosť diamantov De Beers chce do piatich rokov prevádzkovať prvé doly na svete, ktoré nevyrábajú oxid uhličitý. Na vývoji spolupracuje s uznávanými vedeckými pracovníkmi.

slovakia

left justify in out

CO2 neutrálne doly majú zabezpečiť kimberlitovú hlušinu, ktorá bude zachytávať všetky výpary vzniknuté pri ťažbe diamantov. Podľa Alojza Ryšavého, obchodníka s diamantmi a majiteľa ALO diamonds, sa musí prevádzkovateľ vyrovnať s vyššou finančnou náročnosťou tohto nového spôsobu. Príliš vysoké náklady môžu byť dôvodom na zastavenie projektu.

 

 

Kimberlit viaže uhlík

Hornina s názvom kimberlit je známa podzemnými kimberlitovými komínmi, ktoré vznikli sopečnou činnosťou a obsahujú veľké množstvo diamantov. Vedci sa teraz snažia využiť schopnosti kimberlitu viazať uhlík a vytvoriť tak CO2 neutrálne doly, ktoré v tomto ohľade nezaťažujú životné prostredie. Z historického pohľadu sa jedná o prvé rozsiahle vedecké výskumy zamerané týmto smerom. „Technológia na minerálnej karbonácii je už dlhšiu dobu známa, ale zatiaľ neboli skúšané na kimberlitovej hornine. Našim hlavným cieľom je modifikovať známe technológie tak, aby sme získali efektívne a ekonomicky prijateľné riešenie. Veríme, že sa nám to podarí do piatich, maximálne desiatich rokov," dodala Evelyn Mervinová, vedúca projektu.

 

img

Foto: Pixabay

 

Revolúcia v ťažobnom priemysle

Vedci odhadujú, že kimberlitová hlušina, ktorá zostane v okolí dolov po ročnej ťažbe diamantov, má potenciál nadviazať emisie, ktoré vzniknú počas 10-ročnej ťažby. Nová technológia podľa vedenia výskumného projektu by mohla byť využitá aj pri ťažbe niklu a platiny. „Veríme, že náš výskum bude úspešný a spôsobí revolúciu v celom ťažobnom priemysle tým, že nezanecháme žiadne uhlíkové stopy," dodáva generálny riaditeľ spoločnosti De Beers

Bruce Cleaver.

 

Rozhodne aj finančná náročnosť

Minerálna karbonácia prebieha samovoľne v prírode. Horniny na povrchu zeme reagujú s oxidom uhličitým. Cieľom prebiehajúceho výskumu je maximálna efektívnosť človeka riadeného karbonáciu na čo najvyššej úrovni. Aby sa riešenie v diamantovom ťažobnom priemysle rozšírilo celoplošne, jeho finančná náročnosť musí byť prijateľná. „Peniaze budú rozhodne hrať dôležitú úlohu. Výnosy diamantov sú extrémne finančne náročné a každý diamantový materiál nie je rentabilný," uvádza Alojz Ryšavý, ktorý obchoduje s diamantmi už viac než 20 rokov. Ďalej upresňuje: „Len prípravné práce pred otvorením nového diamantového dolu Gahcho Kué v Kanade stáli 727-tisíc eur."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies