Najväčšia prehliadka slovenskej hudby Epoché sa vracia po desiatich rokoch

NETKY.SK • 28 Október 2016, 12:48 • 2 min
Najväčšia prehliadka slovenskej hudby Epoché sa vracia po desiatich rokoch

BRATISLAVA - Pri príležitosti Roka slovenskej hudby sa po desiatich rokoch vracia rozsiahla festivalová prehliadka s názvom Epoché, ktorej organizátorom je Hudobné centrum.

slovakia

left justify in out

Festival Epoché - Nová slovenská hudba sa bude konať od 3. do 15. novembra v rôznych koncertných sálach v Bratislave. Podujatia sa uskutočnia v Malom, Veľkom a Komornom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, v koncertných sieňach Slovenskej filharmónie, Katedrále sv. Martina, Slovenskej národnej galérii, Mirbachovom paláci či v Slovenskom národnom divadle.

Hlavným cieľom je predstaviť slovenské hudobné umenie v širokom historickom a interpretačnom rozmere a uviesť diela skomponované na našom území od čias renesancie po 20. storočie. Podobne ako pri prvom ročníku Epoché v roku 2006, sa i teraz jeho súčasťou stane 28. ročník prehliadky Nová slovenská hudba, ktorý sa dramaturgicky sústreďuje predovšetkým na prezentáciu slovenskej súčasnej hudobnej tvorby. Hlavným organizátorom prehliadky Nová slovenská hudba 2016 je Spolok slovenských skladateľov.

 

Počas trinástich novembrových dní organizátori pripravili až 30 podujatí, na ktorých bude zastúpená tvorba viac než 100 slovenských skladateľov v podobe vyše 250 diel v podaní vyše 100 účinkujúcich. Na festivale sa predstavia telesá ako Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, umelecké súbory Opery a Baletu SND i Štátnej opery Banská Bystrica, Solamente naturali, Quasars Ensemble, Mucha Quartet, Moyzesovo kvarteto, Cellomania, Musica aeterna, Ensemble Spectrum, predstavia sa poprední slovenskí sólisti Milan Paľa, Eva Šušková, Marián Lejava, Miki Skuta, Tomáš Šelc, Marek Vrábel, Ivan a Diana Buffa. Popri orchestrálnej a komornej inštrumentálnej tvorbe bude v programe významne zastúpená aj zborová a vokálna tvorba, na troch koncertoch sa predstaví osem speváckych zborov a ďalšie tri budú venované výlučne sólovej vokálnej tvorbe.

 

Do pozornosti dávajú organizátori aj viaceré premiérové uvedenia diel slovenských skladateľov, napr. 24 prelúdií pre klavír od Ilju Zeljenku v interpretácii Magdalény Bajuszovej, uvedenie kompletnej piesňovej tvorby Alexandra Albrechta v interpretácii Tomáša Šelca, Zuzany Kohoutovej a Nikoly Illéšovej či premiéru oratória Svätý Martin od Ľuboša Bernátha na libreto Tomáša Surýho.

 

Súčasťou festivalového programu sú aj predstavenia v Slovenskom národnom divadle Krútňava od Eugena Suchoňa, balet Slovenské tance od Petra Breinera a hosťovanie Štátnej opery Banská Bystrica s operou Juro Jánošík od Jána Cikkera. Celý program festivalu je uvedený na webovej stránke epoche.sk. Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Ticketportal, s výnimkou vstupeniek na koncerty v Slovenskej filharmónii a na predstavenia v Slovenskom národnom divadle, ktoré budú dostupné cez portál navstevnik.sk.

 

„Ponúkame hudbu, ktorá začína piesňovou tvorbou Hansa Neusidlera, bratislavského rodáka z roku 1508 a končíme tvorbou súčasných študentov Vysokej školy múzických umení, takže to časové rozpätie je veľké. Čo sa týka žánrov, zvolili sme veľmi široké spektrum od sólových klavírnych recitálov Petra Pažického, Magdalény Bajuszovej až po operné predstavenia Suchoňovej Krútňavy, Cikkerovho Jánošíka a baletu Natálie Horečnej a Petra Breinera Slovenské tance,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ Hudobného centra Igor Valentovič.

 

Podľa jeho slov osloví festival všetkých, ktorí majú záujem dozvedieť sa viacej o slovenskej hudobnej kultúre v rozmedzí posledných piatich storočí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies