Najväčšia mestská aglomerácia na svete má viac obyvateľov ako Kanada, Argentína alebo Austrália

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 17:15 • 2 min
Najväčšia mestská aglomerácia na svete má viac obyvateľov ako Kanada, Argentína alebo Austrália

PEKING – Čínska Pearl River Delta hltá jedno veľké mesto za druhým a v súčasnosti je najväčšou mestskou aglomeráciou na svete. Megamesto leží na území 7,000 kilometrov štvorcových a má približne 42 miliónov obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Pearl River Delta sa skladá z deviatich miest, z ktorých každé má viac ako 1 milión obyvateľov a sú spojené do jedného obrieho veľkomesta. Táto oblasť má viac obyvateľov ako Kanada (35 mil. obyv.), Argentína (23 mil. obyv.) či dokonca Austrália (41 mil. obyv.).

Oblasť Pearl River Delta bola zo začiatku klasickým vidieckym regiónom, ktorej ekonomika bola založená na poľnohospodárstve. Až začiatkom 90.rokov začala urbanizácia, ktorá so sebou priniesla továrne, veľký biznis a nakoniec aj milióny nových obyvateľov. Výrazné zmeny v tejto oblasti boli viditeľné už pred viac ako desiatimi rokmi. Tento satelitný snímok NASA ukazuje, ako vyzerala táto vidiecka oblasť v roku 1973 a následne v roku 2003, keď bola transformácia v plnom prúde.

 

img

Čínska vláda v roku 2008 odhalila svoj plán spojiť deväť veľkých miest v Pearl River Delta (Shenzhen, Dongguan, Huizhou, Zhuhai, Zhongshan, Jiangmen, Guangzhou, Foshan, a Zhaoqing) do jedného megamesta. Do roku 2030 plánuje Čína investovať do tejto oblasti ďalších 320 miliárd dolárov, v snahe prilákať do Pearl River Delta ešte viac ľudí. Očakáva sa, že megamesto by mohlo mať až neuveriteľných 80 miliónov obyvateľov s celkovým HDP 2 bilióny dolárov (HDP Spojených štátov amerických je 17 biliónov dolárov).

Kľúčovou otázkou je, či dokáže Čína trvale udržať takéto gigantické mesto pokope. Vláda začala s výstavbou mostov a železníc, aby prepojili medzi sebou všetky susedné mestá. Región má však potenciál a veľký priestor pre takýto rast.

 

img


Pre Čínu bude budúcich 15 rokov znamenať veľkú výzvu, aby vyriešila obrovskú nerovnomernosť medzi obyvateľmi v tomto regióne. Východná Ázia má už osem veľkomiesta a ďalších 123 miest, ktoré majú jeden až desať miliónov obyvateľov. Podľa aktuálnych trendov budú tieto čísla aj naďalej stúpať.

"Aj keď sa táto transformácia už deje, tak je tu stále možnosť upraviť priebeh urbanizácie na udržateľnejšiu a spravodlivejšiu úroveň," uvádza správa Svetovej banky. "Počas niekoľkých desiatok rokov sa tento priestor možností zavrie a budúce generácie budú ponechané napospas následkom dnešných urbanizácií."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona