Najväčšia kolónia tučniaka veľkého sa zredukovala o 90 percent: Na tento desivý jav však nemáme jasné vysvetlenie

NETKY.SK • 1 August 2018, 13:02 • 2 min
Najväčšia kolónia tučniaka veľkého sa zredukovala o 90 percent: Na tento desivý jav však nemáme jasné vysvetlenie

Nedávna štúdia preukázala alarmujúce zistenie, populácia tučniaka veľkého sa redukuje rekordne rýchlo!

slovakia

left justify in out

Ostrov Île aux Cochons sa nachádza medzi Madagaskarom a Antarktídou a býval domovom najväčšej kolónie tučniaka veľkého. Žili tu až dva milióny jedincov, a to ešte v 80. rokoch minulého storočia. Teraz tu však realizovali novú štúdiu. Na základe satelitných snímok sa zistilo, že kolónia, ktorá tvorila jednu tretinu celkovej svetovej populácie tučniaka veľkého sa zredukovala o 90 percent, len na 200-tisíc tučniakov!

 

Odborníci zostali z tohto zistenia veľmi nemilo prekvapení, no zároveň nedokázali určiť jednoznačnú príčinu tohto negatívneho javu. Ako jednu z možností uvádzajú prírodný jav nazývaný El Niňo. Je to určitá opakujúca sa odchýlka morských prúdov, ktorá má na svedomí zvýšenie teploty oceánu na určitom mieste. Práve to spôsobilo migráciu morských živočíchov do chladnejších oblastí, čo mohlo tučniakov pripraviť o potravu.

 

Ďalším z možných dôvodov je aj celkové otepľovanie klímy, ktorá fenomén El Niňo ešte umocňuje, čo by pre populáciu tučniaka veľkého na tomto mieste mohlo znamenať absolútny koniec. Kolónia totiž nemôže ostrov opustiť, pretože v jeho blízkosti sa nenachádzajú žiadne iné ostrovy, kde by sa mohli usídliť.

 

Vedci však zvažujú aj to, že sa na Île aux Cochons rozšírila vtáčia cholera, prípade invazívne živočíchy. Definitívne závery však prinesie zrejme až najbližšia expedícia, ktorá je plánovaná na rok 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies