Najväčšia demonštrácia v histórii Francúzska: Najmenej 3,7 milióna ľudí si uctilo 17 obetí teroristov

NETKY.SK • 12 Január 2015, 06:58 • 2 min
Najväčšia demonštrácia v histórii Francúzska: Najmenej 3,7 milióna ľudí si uctilo 17 obetí teroristov

PARÍŽ - Najmenej 3,7 milióna ľudí demonštrovalo včera vo Francúzsku na počesť obetí tohtotýždňových útokov islamistov, informovalo ministerstvo vnútra.

slovakia

left justify in out

Jeho hovorca povedal, že v Paríži pochodovalo od 1,2 do 1,6 milióna ľudí a v ďalších mestách krajiny asi 2,5 milióna. Podľa ministerstva to bola vôbec najväčšia ľudová demonštrácia, akú kedy krajina zažila, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

Veľké zhromaždenia sa uskutočnili nielen vo Francúzsku, ale aj vo veľkých mestách vo svete, napríklad v Londýne, Madride a New Yorku - mestách, na ktoré v minulosti zaútočili extrémisti spojení s al-Káidou - a tiež v Káhire, Sydney, Štokholme, Tokiu a ďalších mestách. 
     

Podľa odhadov francúzskych médií sa iba na pochode v Paríži zúčastnili takmer tri milióny ľudí. Podľa agentúry AP ich bolo viac, ako vyšlo do ulíc Paríža po tom, keď metropolu za druhej svetovej vojny oslobodili spojenci od nacistov.
      

Keď sa na nezvyčajne jednotný Paríž zniesla noc, niektorí ľudia zapálili sviečky. "Je dôležité byť tu pre slobodu, pre toleranciu a pre všetky obete. Je smutné, že sme sa museli dostať až do tohto bodu, aby ľudia reagovali proti intolerancii, rasizmu a fašizmu," citovala AP 32-ročnú Caroline Van Ruymbekeovú.
      

"Teroristi chcú dve veci: Chcú nás vystrašiť a chcú nás rozdeliť," povedal v televízii iTele francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Musíme urobiť pravý opak: Postaviť sa im a zostať jednotní."

 

 

 

 

Demonštrácia bola napriek svojej masovosti pokojná. Jej účastníkov bolo toľko, že v niektorých úsekoch pochodu medzi Námestím republiky a Národným námestím sa dokonca vytvárali "zápchy". Podľa BFM TV bol na niektorých miestach dav "totálne kompaktný", takže ľudia radšej kráčali bočnými ulicami. Po zotmení mnohí účastníci pochodu rozsvietili sviečky alebo svietili svojimi mobilmi.

 

Na pochode sa zúčastnili ľudia všetkých generácií, rôznych vierovyznaní a politického presvedčenia, pričom v rozhovoroch s novinármi spontánne vyjadrovali radosť nad "jednotou a bratstvom", ktoré medzi nimi zavládli počas pochodu na obranu základných slobôd. Mnohí vyhlásili, že emóciami nabitý pochod v nich vyvoláva nádej, že spoločne sa "podarí poraziť zlo". Tešili sa aj z toho, že ľudia dali najavo, že im záleží na hodnotách, na ktorých stojí francúzsky štát.

 

 

Mnohí ľudia mali v rukách transparenty s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), čo je slogan súvisiaci s prvým zo série útokov, ktorý sa odohral v stredu v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Iní niesli plagáty s nápisom "Je suis juif" (Som žid) či "Je suis policier" (Som policajt) na pamiatku obetí útokov na supermarket s kóšer potravinami či smrteľne zranenej policajtky z Montrouge.

 

Z davu sa sporadicky ozýval spev Marseillaisy, ktorá je štátnou hymnou Francúzska. Skupina ľudí počas pochodu niesla aj obrovskú bábku Marianne, ktorá je spolu s Marseillaisou výrazným symbolom Francúzska.

 

Pochod sa konal aj za účasti francúzskych politikov a vyše 40 štátnikov z mnohých krajín sveta, vrátane arabských a prevažne moslimských. 

 

Politici absolvovali len krátku časť trasy, ale francúzsky prezident Francois Hollande potom prešiel k sekcii, kde boli sústredení príbuzní 17 obetí, vyjadril im sústrasť a zotrval s nimi v rozhovore. Potom sa presunul do Elyzejského paláca, kde ešte prijal svojich kolegov-štátnikov, ktorí pochodom ulicami Paríža podporili cieľ akcie: vyjadriť podporu ideálom Francúzskej republiky a odmietnuť teror, zastrašovanie, radikalizáciu a odmietnuť fanatizmus, rasizmus a antisemitizmus.

 

Séria útokov, ku ktorým došlo v Paríži od stredy do piatku, si vyžiadala 17 obetí na životoch. Brutalita útokov Francúzsko šokovala a vyvolala veľkú vlnu solidarity a odhodlanie bojovať za zachovanie základných hodnôt Francúzskej republiky a postaviť sa proti násiliu a terorizmu.

 

Podobné protesty ako v Paríži sa dnes konali aj v ďalších francúzskych mestách. Cieľ francúzskych pochodov podporili aj účastníci demonštrácií v iných európskych mestách. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies