Najväčšia automobilka na Slovensku posiela zisk do daňového raja

NETKY.SK • 19 Február 2015, 10:15 • 2 min
Najväčšia automobilka na Slovensku posiela zisk do daňového raja

BRATISLAVA - Motor našej ekonomiky posiela zisk do daňového raja, píše denník Hospodárske noviny. Zisky najväčšej slovenskej automobilky tento rok odídu na novú adresu - do Luxemburského veľkovojvodstva, uvádza ďalej denník.

slovakia

left justify in out

Jediným akcionárom bratislavského závodu je po novom holding Volkswagen Finance Luxemburg so sídlom v hlavnom meste tohto miništátu. Luxembursko sa vďaka stabilnému a ústretovému podnikateľskému prostrediu a legislatíve považuje za daňový raj - podľa firmy Bisnode tu má aktuálne sídlo aj takmer 400 slovenských firiem.

 

"Na Slovensko to nebude mať žiadny dosah," tvrdí hovorca slovenského Volkswagenu Vladimír Machalík. Odborníci však isté riziko pre štátnu kasu vidia. "Dôvodom presunu môže byť výhodnejšie prostredie pre drahšie požičiavanie vlastným firmám, čo by umožnilo stiahnuť do Luxemburska viac peňazí a tam ich nižšie zdaniť," tvrdí Radovan Pala z advokátskej kancelárie TaylorWessing.

 

Slovenská automobilka patrí medzi ťahúňov slovenskej ekonomiky. Ročný obrat automobilky predstavuje šesť miliárd eur, zamestnáva takmer 10.000 ľudí a ďalšie desaťtisíce živí cez svojich subdodávateľov. Štátu vlani zaplatila na dani z príjmu právnických osôb takmer 17 miliónov eur, predvlani necelých 14 miliónov.

 

Doterajším vlastníkom slovenskej automobilky bola firma Volkswagen International Finance z holandského Amsterdamu - dcéra nemeckého Volkswagen AG. Presun sa uskutočnil vlani, do obchodného registra Slovenskej republiky bol nový - luxemburský - vlastník akcií zapísaný v auguste 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies