Najväčší známy hlodavec používal predné zuby ako kly

NETKY.SK • 4 Február 2015, 10:41 • 2 min
Najväčší známy hlodavec používal predné zuby ako kly

BRATISLAVA - Britskí a uruguajskí vedci zistili, že najväčší známy hlodavec, ktorý dorastal do dĺžky až tri metre, používal svoje predné zuby nielen na ohlodávanie potravy, ale aj ako kly na hrabanie alebo obranu. Tím na čele s Philipom Coxom z University of York zverejnil výsledky svojho výskumu v časopise Journal of Anatomy.

slovakia

left justify in out

Fosílne pozostatky obrovského hlodavca objavili v roku 2007 v Uruguaji, pričom mu dali vedecké meno Josephoartigasia monesi. Zachovala sa z neho iba neúplná lebka s dĺžkou 53 centimetrov, ktorej súčasťou bol aj viac než 30-centimetrový rezák. Vedci na základe tejto lebky predpokladajú, že hlodavec, ktorý vyhynul pred približne dvoma miliónmi rokov, meral až tri metre a vážil približne 1000 kilogramov. Cox s kolegami teraz urobil CT snímky lebky a následne pomocou počítačových simulácii zistil, že Josephoartigasia monesi dokázala pri zhryze vyvinúť rovnakú silu ako tiger, no jej predné zuby dokázali vydržať až trikrát väčší tlak. "Dospeli sme k záveru, že Josephoartigasia musela používať predné zuby aj na iné činnosti než len na hryzenie. Napríklad nimi ryla do zeme alebo sa bránila pred predátormi. Používala ich veľmi podobne, ako to robia dnešné slony," uviedol Cox. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies