Najväčší záujem o návštevu Slovenska majú stále obyvatelia Českej republiky

NETKY.SK • 25 Január 2018, 06:00 • 2 min
Najväčší záujem o návštevu Slovenska majú stále obyvatelia Českej republiky

BRATISLAVA - Obyvatelia Českej republiky sú naďalej na prvom mieste medzi zahraničnými návštevníkmi Slovenska s takmer tretinovým podielom. Ich počet sa pravidelne zvyšuje a v posledných troch rokoch presiahol pol milióna.

slovakia

left justify in out

Úplné údaje o počte hostí v ubytovacích zariadeniach za celý minulý rok ešte neboli zverejnené, na uvedenom by sa však nemalo nič zásadné zmeniť. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) aj z tohto dôvodu opäť zabezpečilo prezentáciu Slovenska na veľtrhu cestovného ruchu GO Regiontour v Brne minulý týždeň (18. - 21. januára). V národnom stánku na ploche 55 štvorcových metrov bolo osem spoluvystavovateľov.

Ide o jedno z hlavných podujatí tohto druhu v ČR, ktoré malo tento rok novú podobu a zúčastnilo sa na ňom vyše tridsaťtisíc návštevníkov. "Najväčší záujem bol tradične o aktívnu letnú a zimnú dovolenku na Slovensku, o národné parky - Vysoké a Nízke Tatry, Slovenský raj, Veľkú a Malú Fatru. Obrovský záujem bol o termálne kúpaliská, aquaparky, kúpele, mestský cestovný ruch, kultúrno-historické pamiatky, pamiatky UNESCO, ako aj o novinky a zaujímavosti v rámci cestovného ruchu Slovenska v tomto roku," informovala v stredu agentúru SITA riaditeľka odboru komunikácie a hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Do dotazníkového prieskumu sa počas veľtrhu zapojilo vyše tristo návštevníkov. Tohtoročná komunikácia SR sa niesla aj v znamení tohtoročného stého výročia vzniku Československa.

V stánku SR na veľtrhu GO Regiontour v Brne boli zastúpené regióny Vysoké Tatry, Tatry Spiš Pieniny, Severný Spiš Pieniny, Slovenský raj a Spiš, Žitný ostrov - Csallóköz, ako aj mesto Košice, Slovenské národné múzem - Múzeum Betliar a Resort Thermal Šírava. Náklady na zabezpečenie účasti Slovenska na veľtrhu dosiahli približne devätnásťtisíc eur. "Prezentáciu SR je možné považovať za úspešnú a z reakcií od širokej, ako aj odbornej verejnosti za pútavú a motivačnú. Okrem oficiálnej expozície SR sa odprezentovalo mnoho slovenských subjektov, destinácií a svoju ponuku cestovného ruchu predstavili aj slovenské kraje," priblížila Ducká. Okrem vizuálnej prezentácie slovenských zaujímavostí bola predstavená tradičná ľudová hudba - hra na fujare (nehmotné dedičstvo UNESCO), na fujare trombite (nehmotné dedičstvo SR) a na píšťalkách, o ktorú je v ČR veľký záujem.

Česká republika sa drží na špičke príjazdového cestovného ruchu SR, pričom obyvatelia z Moravy, na druhej strane spoločnej hranice, vycestujú na Slovensko viackrát do roka a intenzívne sa o našu krajinu zaujímajú. "Hľadajú nové lokality, atrakcie, podujatia. Teší nás, že Česká republika je s vysokým náskokom opäť na prvom mieste za deväť mesiacov roku 2017. Do septembra minulého roku navštívilo Slovensko za účelom dovolenky 516 657 českých občanov a v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku to bolo o 3,2 percenta viac," uviedla Ducká. "Podobné navýšenie, konkrétne o 2,4 percenta, sme zaznamenali aj v rámci prenocovaní českých návštevníkov na Slovensku," dodala rezortná hovorkyňa.

Podiel návštevníkov z ČR medzi cudzincami za deväť mesiacov vlani dosiahol 30 percent. Česi strávili u nás 1,472 milióna nocľahov, čo znamenalo rast o 2,4 percenta a podiel vyše 33 percent spomedzi všetkých zahraničných návštevníkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies