Najväčší únik informácií CIA, dokumenty WikiLeaks už skúma nemecká prokuratúra

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 08:00 • 2 min
Najväčší únik informácií CIA, dokumenty WikiLeaks už skúma nemecká prokuratúra

BERLÍN - Nemecká prokuratúra preveruje správu zverejnenú v utorok platformou WikiLeaks, ktorá naznačuje, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) využívala konzulát Spojených štátov vo Frankfurte nad Mohanom ako základňu pre hakerov pracujúcich v utajení.

slovakia

left justify in out

Skúmanie písomností, ktoré predstavujú najväčší únik informácií v dejinách CIA, označila spolková prokuratúra v stredajšom vyhlásení za bežný postup. Doplnila, že v prípade vzniku podozrenia z "konkrétneho zločinu spáchaného určitou osobou" môže byť začaté predbežné vyšetrovanie.

 

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sebastian Fischer informoval, že nemecké orgány sa snažia overiť pravosť údajných dokumentov CIA zverejnených WikiLeaks. Dodal, že "sa ešte len uvidí", aké budú ďalšie kroky. Vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom ovplyvnili už sledovacie praktiky americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktoré odhalil bývalý spolupracovník tejto inštitúcie Edward Snowden.

 

Neskôr však vyšlo najavo, že Nemecko s NSA čiastočne spolupracovalo. Tisíce dokumentov, ktoré najnovšie sprístupnila platforma WikiLeaks, odhaľujú spôsoby využívané CIA na prenikanie do elektronických zariadení, ako sú smartfóny, počítače alebo televízory, ktoré môžu následne slúžiť na sledovanie ich používateľov. Aj keď americká vláda ani samotná CIA nechcú potvrdiť pravosť tohto materiálu, experti ho zhodnotili ako dôležitý a dôveryhodný.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies