Najväčší surový diamant na svete stratí na svojej veľkosti!

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 13:20 • 2 min
Najväčší surový diamant na svete stratí na svojej veľkosti!

Odborníci na diamantový priemysel oslovení agentúrou Reuters uvádzajú, že Lesedi La Rona, najväčší existujúci nespracovaný diamant, musí byť rozrezaný a opracovaný, aby našiel svojho kupca.

slovakia

left justify in out

Takýmto spôsobom by mal získať na hodnote, aj keď stratí nemalú časť svojej pôvodnej váhy. Surový kameň nebol pred rokom vydražený pretože najvyššia ponuka 52-miliónov eur nepresiahla minimálnu predajnú cenu 60-miliónov eur. Má veľkosť tenisovej loptičky, váži 1 109 karátov čo je 221,8 gramov a je svetovým unikátom. V súčasnej dobe sa totiž na svete nevyskytuje väčší nespracovaný diamant, ktorý človek vyťažil zo zemského povrchu.

 

Ťažobná spoločnosť Lucar Diamond ho vyťažila v novembri 2015 v Botswane. V júli 2016 sa ale nenašiel kupec, ktorý by bol za Lesedi La Rona ochotný vo verejnej dražbe zaplatiť aspoň 60-miliónov eur. Pre kupca bude atraktívnejší vo vybrúsenej forme, zhodli sa odborníci. 

 

Podľa popredných odborníkov oslovených agentúrou Reuters teraz čaká diamant s veľkou pravdepodobnosťou brúsenie a leštenie, ktoré môže trvať aj viac než jeden rok. „Spracovanie takto veľkého kameňa je dosť riskantná záležitosť a niet divu, že z neho má veľká časť potencionálnych záujemcov rešpekt. Jednoducho nechcú brať riziká spracovania na seba. Diamant je síce najtvrdší nerast na svete, ale zároveň je aj veľmi štiepny. Nikdy s istotou dopredu neviete, či sa vám pri spracovaní nerozdelí na viac menších kusov. Napríklad výsledkom spracovania historicky najväčšieho surového diamantu Cullinan je deväť menších diamantov," uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds, ktorý s diamantmi na svetových burzách obchoduje už viac ako 20 rokov.

 

„Rezanie, brúsenie a leštenie diamantov je naozaj majstrovským umením, ktorého najvyššiu kvalitu na svete zaisťuje len niekoľko uznávaných diamantových centier. Preto je pre budúceho majiteľa lepšie vlastniť už precízne vybrúsený diamant aj napriek tomu, že kvôli spracovaniu stratil napríklad až polovicu svojej pôvodnej veľkosti,“ dodáva klenotník. Podľa odborníkov je veľmi pravdepodobné, že z Lesedi La Rona vznikne niekoľko menších vybrúsených diamantov, ktoré budú vo finálnej fáze zasadené do investičných šperkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies