Najväčší štafetový beh na Slovensku pobeží až 205 tímov

NETKY.SK • 16 August 2017, 14:58 • 2 min
Najväčší štafetový beh na Slovensku pobeží až 205 tímov

BRATISLAVA - Najväčší slovenský štafetový beh na Slovensku, Od Tatier k Dunaju, tento rok pobeží vyše 2500 bežcov v rekordnom počte 205 tímov. Už 5. ročník unikátneho bežeckého podujatia sa uskutoční 19. a 20. augusta po 345 km trase z Jasnej v Nízkych Tatrách do Bratislavy na nábrežie Dunaja. Organizátori pripravili novinky, najmä však originálnu aplikáciu pre komunikáciu v tímoch či s organizátormi.

slovakia

left justify in out

"Je fantastické, že z roka na rok nám pribúdajú silné tímy kolegov z veľkých i malých firiem, ale aj bežeckých nadšencov, ktorí spoznajú nových priateľov vďaka týmto jedinečným pretekom. Okrem zdolávania individuálnych bežeckých výziev je to súťaž tímovej vyspelosti a nezabudnuteľný spoločný zážitok," uviedol Štefan Šogor, riaditeľ pretekov.

Trasa behu Od Tatier k Dunaju vedie zväčša (95 %) po asfaltových cestách 2. a 3. triedy, ale beží sa tiež cez lesy, horské cesty územím dvoch národných parkov, aj ponad vodu či cez centrá miest. Rozdelená je celkovo na 36 úsekov rôznej dĺžky (7 až 12 km) a obtiažnosti s náročným prevýšením. Každý tím beží celú trasu štafetovým spôsobom, úsek vždy len jeden člen a ostatní sa presúvajú autami na ďalšie odovzdávanie štafety. „Jednotlivé úseky sú značne rozdielne, začína sa ťažšími so značným prevýšením v okolí nízkotatranských končiarov, cez Demänovskú dolinu, Liptov alebo Horehronie. Pobeží sa aj cez centrum Banskej Bystrice, ďalej cez Tekov, Hont, Dolnú Nitru, ale aj cez Žitný ostrov a Gabčíkovo až do centra Bratislavy,“ doplnil Šogor.

Do súperenia v behu Od Tatier k Dunaju sa mohli hlásiť bežci bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, súťaží sa v piatich rôznych kategóriách. Najpočetnejšie zastúpenie majú kategórie 9 až 12-členných zmiešaných, prípadne čisto mužských, alebo ženských tímov. Každý člen pobeží minimálne 3 úseky, teda približne 30 km. Skúsenejší bežci vytvorili len 6-členné tímy, každý z nich teda pobeží až 60 kilometrov.

Tímy si volia vlastné názvy, ale aj kapitána, ktorý zodpovedá voči organizátorom za členov svojho tímu. Najdôležitejšie je zvoliť si vhodnú taktiku a správne si úseky rozdeliť medzi členov tímu. Minuloročný víťazi celú trasu zdolali za 23 a pol hodiny, najlepší čisto ženský tím za 25 a štvrť hodiny. „V minulých ročníkoch sme mali aj neoficiálnu kategóriu sólo bežcov, ktorí absolvovali celú trať. Dokončila ich zhruba polovica. Tento rok sa však sólo bežec neprihlásil,“ doplnil organizátor Šogor.

Ambasádormi behu sú herečka Gabriela Mihalčínová Marcinková a vytrvalostný bežec Gabriel Švajda


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona