Najväčší problém podľa Slovákov: Nedostatok práce!

NETKY.SK • 7 November 2014, 14:37 • 2 min
Najväčší problém podľa Slovákov: Nedostatok práce!

BRATISLAVA - Nedostatok pracovných príležitostí považuje 56 percent obyvateľov Slovenska za najväčší problém. Na druhom mieste respondenti najčastejšie uvádzali problematický stav ciest a chodníkov (47 percent).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS, ktorý robila cez internet, v dňoch 17. až 30. októbra na reprezentatívnej vzorke 500 ľudí vo veku 18 až 65 rokov, informovala hovorkyňa agentúry TNS Vladimíra Bunčáková. V prieskume zisťovali, aké problémy trápia občanov v mieste ich trvalého bydliska.

Nedostatok pracovných príležitostí považuje v Bratislavskom kraji za problém 13 percent respondentov, kým v ostatných krajoch tento podiel presahuje 50 percent. V Banskobystrickom a Prešovskom kraji je nedostatok práce problémom pre 68 percent respondentov. 

 

Za tretí najväčší problém respondenti považujú vysokú mieru korupcie a rodinkárstva (27 percent), dopravu a parkovanie ako problém uviedlo 24 percent, pre 23 percent respondentov je problémom nedostatok príležitostí na voľnočasové aktivity pre deti. Na šiestom mieste s 21 percentami skončilo presadzovanie vlastných záujmov, nedostatočné možnosti kultúrneho vyžitia uviedlo 20 percent respondentov, 15 percent považuje za problém zdravotnú starostlivosť a nedostatok bytov je problém pre desať percent respondentov. Deväť percent respondentov uviedlo ako problém slabú úroveň základných a stredných škôl, domovy dôchodcov, opatrovateľské služby a hromadnú dopravu. 

 

Prieskum odhalil rozdiely vo vnímaní problémov medzi staršou a mladšou generáciou. Respondenti vo veku 50 - 59 rokov považujú korupciu a rodinkárstvo medzi miestnymi politikmi za problém v oveľa vyššej miere (36 percent) ako respondenti vo veku 18 - 29 rokov (21 percent) a 30 - 39 rokov (22 percent). Podobný rozdiel vo vnímaní korupcie a rodinkárstva, teda v presadzovaní vlastných záujmov miestnymi politikmi je aj medzi respondentmi s vyšším a nižším príjmom. Takmer polovica, 47 percent ľudí s čistým mesačným príjmom 1001 - 1500 eur považuje túto oblasť za problém, kým v kategóriách s nižším príjmom dosahuje tento podiel v priemere len 25 percent. 

 

V prieskume agentúry TNS jedine obyvatelia Bratislavského kraja považujú za najväčšie problémy stav ciest a chodníkov (62 percent), dopravu a parkovanie (58 percent) a vysokú mieru korupcie a rodinkárstva (32 percent). Ostatné kraje za najväčší problém považujú nedostatok pracovných príležitostí, druhým najväčším problémom v nich je stav ciest a chodníkov. Nedostatok možností na voľnočasové aktivity pre deti je tretím najväčším problémom v Prešovskom kraji (33 percent) a Trnavskom kraji (32 percent). Respondenti z Trenčína za tretí najväčší problém považujú dopravu a parkovanie (32 percent). Vysoká miera korupcie a rodinkárstva je tretím najväčším problémom v Nitrianskom (32 percent), Banskobystrickom (30 percent) a Žilinskom (27 percent) kraji. V Košickom kraji je tretí najväčší problém presadzovanie vlastných záujmov miestnymi politikmi pre 28 percent respondentov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona