Najväčší postrach Slovákov, na toto ochorenie u nás zomiera najviac ľudí

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 17:09 • 2 min
Najväčší postrach Slovákov, na toto ochorenie u nás zomiera najviac ľudí

BRATISLAVA - Na srdcovo-cievne ochorenia zomrie ročne takmer 30-tisíc Slovákov. Zo správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Health 2015 vyplýva, že spomedzi všetkých ochorení, na ktoré obyvatelia krajín OECD zomierajú, tvoria srdcovo-cievne ochorenia až jednu tretinu.

slovakia

left justify in out

Medzi krajinami OECD tak Slovensko vykazuje najvyššiu mieru úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia. Ako agentúru SITA informoval manažér spoločnosti Grape PR Tomáš Turčan, alarmujúce je aj to, že úmrtnosť na cerebrovaskulárne ochorenia, ktoré patria medzi srdcovo-cievne ochorenia, je u nás trikrát vyššia ako napríklad vo Švajčiarsku, v Kanade či vo Francúzsku.


Ischemická choroba srdca má na úmrtnosti obyvateľov krajín OECD podiel približne v 20 percentách, cerebrovaskulárne ochorenia približne v siedmich percentách prípadov. Vo všeobecnosti krajiny strednej a východnej Európy vykazujú vyššiu mieru mortality na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s krajinami ako Japonsko, Francúzsko či Kórea.


Za posledné desaťročie sa však v krajinách OECD postupne znižuje miera mortality na srdcovo-cievne ochorenia. Na Slovensku je však tento pokles len minimálny. Okrem ischemickej choroby srdca či cerebrovaskulárnych ochorení Slováci trpia aj chronickým srdcovým zlyhávaním. Ide o dlhodobé ochorenie vedúce k invalidite s vysokou úmrtnosťou.

 

"Miera prežívania pacientov s týmto ochorením je podobná prežívaniu pacientov s rakovinou hrubého čreva a je horšia ako u pacientov s rakovinou prsníka alebo prostaty. Až polovica pacientov totiž zomrie v priebehu štyroch rokov. U pacientov so závažným srdcovým zlyhávaním dochádza k úmrtiu ešte skôr, dokonca už v priebehu jedného roka od stanovenia diagnózy,“ povedala doktorka Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb (NÚSCH)v Bratislave Eva Gonçalvesová.


Srdcové zlyhávanie zapríčiňuje na Slovensku ročne až 14 000 hospitalizácií. "Srdcovo-cievne ochorenia patria medzi civilizačné ochorenia 21. storočia a percento ľudí s týmto ochorením sa bude neustále zvyšovať. Práve vo vyššom veku, najmä po 65 roku života, sa u určitej skupiny týchto pacientov prejaví tzv. srdcové zlyhávanie, ktoré má z hľadiska úmrtnosti negatívnejšiu štatistiku ako onkologické ochorenia. Preto je dôležité ľudí vzdelávať a šíriť osvetu o prevencii, rizikách a následkoch srdcového zlyhávania," dodala Gonçalvesová.


Aj vzhľadom na tieto negatívne štatistiky s cieľom informovať a vzdelávať verejnosť o príčinách a dôsledkoch srdcového zlyhávania začína Slovenská kardiologická spoločnosť a Organizácia Dar života kampaň zameranú na šírenie povedomia o tomto ochorení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies