Najväčší humanitárny konvoj od začiatku konfliktu vstúpil do sýrskeho mesta Rastán

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 08:17 • 2 min
Najväčší humanitárny konvoj od začiatku konfliktu vstúpil do sýrskeho mesta Rastán

BEJRÚT - Najväčší konvoj s humanitárnou pomocou od začiatku konfliktu v Sýrii pred vyše piatimi rokmi vstúpil dnes do obliehaného povstaleckého mesta Rastán. Oznámil to Červený kríž.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) uviedol, že 65 nákladných áut s potravinami, zásobami liekov a ďalšou životne dôležitou pomocou dorazilo do mesta Rastán v centrálnej sýrskej provincii Homs. Pomoc poslali do mesta, v ktorom by malo žiť asi 120.000 ľudí, OSN, MVČK a Sýrsky Červený polmesiac.

 

Mesto Rastán je mimo kontroly sýrskych vládnych síl od roku 2012. V uplynulých rokoch zažilo silné boje a ani nedávne oživenie stretov doteraz neumožnilo, aby do mesta dorazila pomoc.

 

OSN a ďalšie humanitárne organizácie využili dohodu o prímerí, ktorá vstúpila do platnosti 27. februára, aby obliehaným civilistom poslali pomoc.

 

Od začiatku platnosti prímeria už humanitárna pomoc dorazila do 12 z 18 oblastí obliehaných vládnymi silami a povstalcami, povedal dnes osobitný vyslanec OSN pre Sýriu, Staffan de Mistura.

 

"Doteraz sme sa dostali ku 560.000 ľuďom," citovala ho tlačová agentúra DPA. De Mistura povedal reportérom v Ženeve, že v doručovaní humanitárnej pomoci dosiahli "skromný, ale reálny pokrok".

 

Prímerie v Sýrii, ktoré sprostredkovali Rusko a USA, sa nevzťahuje na extrémistický Islamský štát a sýrsku odnož al-Káidy, Front an-Nusrá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies