Najväčší cestovateľ na planéte? Grécky dôchodca to o sebe tvrdí: Všade bol dvakrát

NETKY.SK • 22 Október 2018, 23:31 • 2 min
Najväčší cestovateľ na planéte? Grécky dôchodca to o sebe tvrdí: Všade bol dvakrát

ATÉNY - Navštíviť všetky krajiny na svete sa podarí málokomu. Nieto ešte dvakrát. Šesťdesiatštyriročný Grék Babis Bizas však tvrdí, že práve to je jeho prípad, a je tak najzcestovanejším človekom na planéte.

slovakia

left justify in out

So svojím celoživotným koníčkom začal už v 19. rokoch a odvtedy prakticky neprestal, píše britský server Daily Mail.

S cestovaním začal Bizas ešte ako študent v roku 1976. Prvé dve krajiny, do ktorých sa vypravil, boli Bulharsko a Turecko, pretože ležia pri jeho domovskom Grécku najbližšie.

 

"Stopoval som. Mal som len batôžtek a veľmi málo peňazí. Keď som si ďalší rok uvedomil, že som premeškal skúškové obdobie a nezdá sa mi zmysluplné sa na vysokú školu vracať, odišiel som namiesto toho do Ázie, konkrétne do Afganistanu a Pakistanu," tvrdí muž. Akonáhle sa úspory začali míňať, nechal sa Bizas zamestnať na gréckej lodi, ktorá kotvila v Kolombe na Srí Lanke, na ktorej odplával najprv do Afriky a neskôr i do Ameriky.

 

Neskôr v 80. rokoch si cestovateľ uvedomil, že bude potrebovať flexibilné zamestnanie, aby ho v jeho záľube neobmedzovalo. Stal sa tak súkromným turistickým sprievodcom, ktorý organizoval výlety pre malé skupiny do nie príliš populárnych destinácií. Aspoň na vtedajšiu dobu. A tak ho práca zaviedla napríklad do Kambodže a Vietnamu. 

 

 

Navštevuje miesta pre náročných turistov

 

V roku 2004 svoju veľkolepú púť po zemeguli pomyselne zakončil na Východnom Timore. Bazis so svojím koníčkom však nesekol, a aj dnes strávi cestovaním okolo 300 dní v roku - je zrejme aj jedným z mála ľudí, ktorí navštívili tiež južný a severný pól. "Keď som si zo zoznamu odškrtol všetky svetové destinácie, hovoril som si, čo mám robiť teraz? Buď napíšem knihu, alebo budem cestovať ďalej," spomína Grék.

 

Druhá možnosť vyhrala. Tentokrát sa ale muž rozhodol, že si návštevy krajín viac vychutná. Napríklad na Šalamúnove ostrovy zavítal celkom štyrikrát, aby si dôkladne prezrel tamojšiu prírodnú rezerváciu. V Namíbii zase strávil nejaký čas fotografovaním etnika Himba.

 

"Vyberám si skôr neobvyklé miesta, také, čo nie sú pre klasických turistov, pretože ja sa chcem dostať až k jadru kultúry a tradícií," upresňuje muž. "Zastávam názor, že človek môže povedať, že objavil nové miesto len vtedy, ak je schopný o ňom aspoň hodinu hovoriť," dodal.

 

Úsmevnoou náhodou je, že sa Bizasova manželka volá Penelope - zdieľa meno s manželkou mýtického kráľa Odysea, ktorý strávil desať rokov na cestách, než sa vrátil na svoju rodnú Ithaku. Penelope Bizasová sa k svojmu manželovi občas pripojí, väčšinu času ale zostáva doma.

 

Na cestách až do smrti

 

Pre Bizasa je ťažké vybrať jedno obľúbené miesto na planéte, pretože videl už úplne všetko. "Bolo toľko miest, ktoré sa mi páčili, že vybrať jedno nie je ľahké. Ale keby som musel, zvolil by som asi Rusko. Je to krásna krajina. Páči sa mi jej kultúra i jazyk. A dokážem si predstaviť, že by som tam žil," tvrdí muž.

 

Svoje cesty má Bizas naplánované zatiaľ až do roku 2020 - zamieri na Kapverdy, do Maroka, na súostrovie Bijagós alebo do Mexika. "Mať možnosť cestovať znamená, že musíte veľa vecí obetovať. Znamená to napríklad, že sa skoro nevidíte so svojimi blízkymi. Nič sa nedá robiť, ja budem stopercentne cestovať, kým nezomriem."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies