Najúspešnejšími vojakmi za rok 2015 sú Tóth a Velez-Zuzulová

NETKY.SK • 15 December 2015, 17:12 • 2 min
Najúspešnejšími vojakmi za rok 2015 sú Tóth a Velez-Zuzulová

BANSKÁ BYSTRICA - Chodec Matej Tóth a alpská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová sú najúspešnejší športovci Ministerstva obrany SR za rok 2015. Po prvý raz v histórii vypísal rezort samostatne mužskú a ženskú kategóriu, ocenení boli aj najúspešnejší tréneri, mládežníci a kolektívy.

slovakia

left justify in out

V kategórii mužov triumfoval 32-ročný atlét armádneho Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Tóth, ktorý v auguste tohto roka získal titul majstra sveta v čínskom Pekingu v chôdzi na 50 km. Jeho koučovi Matejovi Spišiakovi patrí prvenstvo v kategórii tréner roka. Medzi ženami získala ocenenie najúspešnejšej armádnej športovkyne 31-ročná Velez-Zuzulová za štvrté miesto v slalome na februárových majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v americkom Beaver Creeku. Cenu za kolektívny výkon roka si prevzali vodní slalomári Alexander Slafkovský a Michal Martikán, ktorí triumfovali na tohtoročných majstrovstvách Európy v hliadkach 3xC1 v Nemecku a rovnako tak aj na majstrovstvách sveta v tej istej disciplíne v Anglicku.


V Banskej Bystrici vyhodnotili aj najlepšieho juniora roka spomedzi armádnych športovcov. Stal sa ním vodný slalomár Marko Mirgorodský. Ten získal v tomto roku titul majstra sveta i Európy v kategórii juniorov, ako aj v kategórii do 23 rokov. Jeho kouč Tomáš Mráz si prevzal ocenenie pre najlepšieho mládežníckeho trénera roka.


Kategóriu najúspešnejší športovec v neolympijských športoch a disciplínach ovládol vodný motorista Marián Jung. V tomto roku totiž získal až tri prvenstvá. Dve na majstrovstvách Európy v kategóriách O 500 a O 700 a najcennejšie zlato si doniesol z majstrovstiev sveta vo formule 500.


Novinkou v tomto roku bolo udelenie ceny za mimoriadny prínos Dukly. Získal ju lekár Vojenského športového centra v Banskej Bystrici Ján Benda. Do armádneho strediska prišiel v roku 1974 a ocenenie dostal za dlhodobú prácu a prínos k rozvoju domáceho olympijského športu, ako aj systematickú opateru športovcov v olympijských cykloch 1988 až 2014.


Súčasťou slávnostného večera bolo aj otvorenie Siene Slávy Dukly, do ktorej uviedli najzvučnejšie mená z bohatej športovej histórie najúspešnejšieho strediska vrcholového športu na Slovensku. Ocitli sa v nej dvaja zlatí olympijskí medailisti - dráhový cyklista Anton Tkáč a chodec Jozef Pribilinec. Ďalej tréneri, ktorí svojich zverencov dostali na najvyššie méty vo svete a Európe, konkrétne chodecký mág Juraj Benčík, džudistický kouč Jiří Synek, tréner v skokoch na lyžiach Miroslav Martinák a tréner vodného slalomu Peter Mráz. Do Siene Slávy Dukla boli zaradení aj futbalista František Kunzo, ktorý bol súčasťou bronzového tímu na OH 1980 v Moskve, a Ivan Čierny ako bývalý úspešný riaditeľ armádneho strediska vrcholového športu v rokoch 1990 až 2001, pričom ako tréner pôsobil v Dukle už od roku 1969.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies