Najúspešnejšia atletická výprava netajila radosť, Korčok: Sme veľmi spokojní

NETKY.SK • 19 August 2014, 09:36 • 2 min
Najúspešnejšia atletická výprava netajila radosť, Korčok: Sme veľmi spokojní

BRATISLAVA - Slovenská výprava odišla na atletické majstrovstvá Európy do švajčiarskeho Zürichu ako najpočetnejšia v histórii a domov sa vrátila s ďalším naj. Strieborné medaily kladivárky Martiny Hrašnovej a chodca Mateja Tótha na 50 km spravili z 22. kontinentálneho šampionátu najúspešnejší v ére samostatnosti.

slovakia

left justify in out

Okrem medailovej dvojice skončili ďalší štyri pretekári v najlepšej osmičke a z rekordného počtu 28 slovenských reprezentantov, čo je najviac v histórii, sa devätnásti umiestnili do 20. miesta. "Boli to najúspešnejšie majstrovstvá Európy v našej histórii. V hodnotení krajín sme sa umiestnili na pre nás veľmi dobrom 17. mieste. Získali sme dve strieborné medaily, čím sme vyrovnali v počtoch to, čo sa nám podarilo za posledných 20 rokov. Takže sme veľmi spokojní. Zároveň ma veľmi teší, že ďalší štyria naši atléti sa dostali do osemčlenného finále. Trend, ktorý sme nastolili, na základne koncepcie reprezentačného trénera sa ukazuje ako správa cesta. Chcem sa poďakovať našim medailistom za vynikajúcu reprezentáciu našej krajiny," povedal po návrate do rodnej krajiny predseda Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

 

Pre kladivárku Hrašnovú to je už druhá medaila z ME. Prvú a rovnako striebornú si vybojovala pred dvoma rokmi v Helsinkách, na konte má aj bronz z MS 2009 v Berlíne. "Som veľmi spokojná a teším sa, že sa mi to podarilo. Pre mňa bolo najdôležitejšie, že sa mi vydaril hneď prvý pokus a dostala som sa tak do najlepšej osmičky. Potom som už mohla pretekať uvoľnene," uviedla. Hrašnová vyhrala výkonom 74,66 m. "Bola tam silná konkurencia, ale vedela som, do čoho idem a s čím budem musieť bojovať. Bolo tam mnoho rušivých momentov ako ten dážď, diváci, ale zvládla som to a preto som veľmi rada," pokračovala.

 

Tesne po príchode na Slovensko neplánovala žiadne veľké oslavy. Najväčšou radosťou pre ňu bol návrat domov za dcérkou. "Najviac sa teším na zvítanie s ňou. Počas šampionátu chcela najmä, aby som sa vrátila čím skôr domov. Aj v poslednom rozhovore pred pretekmi mi vravela, že nechce žiadnu medailu, ale chce, aby som sa vrátila. Takže som ju trošku neposlúchla."

 

Tóth si striebornú medailu osladil aj národným rekordom 3:36:21 h. "Bol to asi optimálny výkon, aj keď nejaké detaily sa ešte dajú vychytať. Po Svetovom pohári v Čine som ochorel, bral som antibiotiká, ktoré ma výrazne oslabili. Mal som aj veľmi zlé krvné výsledky, čo sú pre vytrvalca najdôležitejšie hodnoty. Takže možno tam by sa dali nahnať nejaké stotinky alebo sekundičky. Ale celkovo toto bude asi taký odrazový mostík do ďalšej prípravy, z ktorého budeme už len nejaké detaily vychytávať," uviedol. Ku svetovému rekordu Francúza Yohanna Diniza časom 3:32:33 h iba dodal: "Je to čas ako z inej dimenzie."

 

Z Zürichu mu utkvie v hlave najmä atmosféra popri trati a posledné metre pred cieľom. "Nebolo tam toľko ľudí ako v Londýne alebo Berlíne, ale ulice boli plné a vyslovene som sa cítil ako doma. Bolo tam veľa Slovákov, ktorí boli určite najvýraznejším fanklubom. Bežali popri trati, nabehali som mnou stovky metrov, možno až kilometre. Búchali do rytmu a povzbudzovali ma, to mi zostane asi najviac vryté v pamäti. A ešte aj to, keď mi brat podal zástavu a išiel som s ňou posledných sto metrov do cieľa. Dúfam, že mi pomôže aj v ďalšej príprave. Človek potrebuje takúto motiváciu, keď prídu ťažké chvíle," pokračoval.

 

Medailu zapil šampanským už v Zürichu na spoločnom posedení celej výpravy, ďalšiu oslavu spojí s narodeninami svojich dcérok. Teraz si dopraje týždeň oddychu a potom ho už čaká náročný program. Ak pôjde všetko podľa plánu, najbližšie by sa mal predstaviť 30. augusta na Atletickom moste. "Potom budú preteky v Katoviciach, Kontinentálny pohár, kde pôjdem ako funkcionár, finále atletickej ligy a preteky v Bacúchu, Nitre a MSR na 20 km v Dubnici. V októbri ma čakajú ešte etapové preteky v Číne a potom dlhý, dlhý oddych," priblížil svoj program do konca sezóny.

 

Mimoriadnu radosť mal aj jeho tréner Matej Spišiak, pre ktorého to bol vôbec prvý šampionát v tejto úlohe. "Nesmierne som si to užíval a budem na to spomínať do konca života," uviedol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies