Najúspešnejší Slováci si prebrali ocenenia za rok 2014

NETKY.SK • 25 November 2014, 13:37 • 2 min
Najúspešnejší Slováci si prebrali ocenenia za rok 2014

BRATISLAVA - Najlepší slovenskí strelci a ich tréneri v utorok zosumarizovali úspešnú sezónu 2014. Tí najúspešnejší si zároveň prebrali výročné ocenenia od Slovenského streleckého zväzu (SSZ).

slovakia

left justify in out

Prezident SSZ Miloslav Benca označil nedávno skončený ročník za viac ako úspešný. "Získali sme viaceré medaily, finálové umiestnenia, darilo sa nám v juniorských i seniorských kategóriách. Naši športovci vybojovali tri olympijské a jednu paralympijskú miestenku na OH 2016 do Rio de Janeiro. Verím, že aj tieto úspechy pomôžu k tomu, aby si nás viac začala všímať športová verejnosť i vrcholní činovníci tohto štátu," uviedol Benca.
      

Najlepšími strelcami vo svojich kategóriách sa stali trapista Erik Varga, skeetárka Danka Barteková, pištoliar Juraj Tužinský, trapistka Zuzana Rehák-Štefečeková, Hubert Andrzej Olejnik (dvojitý trap), juniori Peter Baláž (pištoľové disciplíny), Michal Slamka (trap), juniorka Veronika Sýkorová (skeet) a Veronika Vadovičová, ktorá reprezentovala Slovensko na MS zdravotne znevýhodnených športovcov.
      

Najúspešnejším strelcom z pohľadu celkového hodnotenia sa stal Erik Varga. Člen Strediska štátnej športovej reprezentácie Ministerstva vnútra SR sa na svetovom šampionáte v španielskej Granade stal majstrom sveta v trape, čím automaticky získal miestenku do Ria. Sezónu 2014 zároveň ukončil v rebríčku Medzinárodnej streleckej federácie (ISSF) ako svetová jednotka.
      

"Od roku 2011, keď som triumfoval na kontinentálnom šampionáte v Belehrade, má moja kariéra stúpajúcu tendenciu. Uplynulá sezóna určite patrila medzi moje najvydarenejšie. Ziskom titulu majstra sveta som zúročil 25 rokov tvrdej práce. Strelectvo je ťažký šport, psychicky veľmi náročný, človek musí dostať zakaždým zo seba maximum. Konkurencia stúpa z roka na rok, kvalitných strelcov pribúda. Kedysi sa súťažilo jeden-dva dni, teraz sú preteky rozdelené do troch a viac dní. Jediné zaváhanie vás môže stáť niekoľkomesačné úsilie," uviedol Varga, ktorý sa už teraz teší na brazílsku olympiádu. 
     

"Olympijské hry sú snom každého športovca. Je to obrovská zodpovednosť, človek tam musí ísť stopercentne pripravený. Miestenku už mám vo vrecku, ale čaká ma ešte dlhá cesta. V budúcej sezóne sa chcem zlepšovať do takej miery, aby som v Riu štartoval maximálne  pripravený. Minimálne si chcem udržať formu, akú mám teraz. Vo svojej zbierke mám množstvo kovov z juniorských i seniorských kategórii, ale olympijská medaila mi chýba. Urobím všetko preto, aby som ju získal."
      

Danka Barteková aj v tomto roku potvrdila, že v skeete patrí medzi absolútnu svetovú špičku. Z európskeho i svetového šampionátu si odviezla bronz, tretie miesto obsadila aj na finálových pretekoch Svetového pohára v azerbajdžanskej Gabale. 
      

"Tento rok mi nastala doba bronzová. Čo ma však teší je fakt, že všetky tri bronzové medaily sú po vyhratých dueloch. Neboli to strieborné kovy, ktoré by som získala po prehratých rozstreloch. Čiže v budúcom roku sa stačí posunúť o jeden stupienok vyššie a budem bojovať o zlato. Po minulé roky mi semifinále nevychádzali, ale teraz som získala potrebné sebavedomie a bola som úspešná," hodnotila sezónu Barteková. 
      

Rovnako ako Varga aj ona už má olympijskú miestenku vo vrecku a preto sa môže sústrediť už len na individuálny progres. "Som veľmi rada, že rovnako ako pred OH 2012 v Londýne si teraz budem môcť dovoliť jednu takú voľnejšiu sezónu. Začiatkom decembra začnem s  kondičnou prípravou, prvé preteky absolvujem vo februári v Katare. S trénerom Jurajom Sedlákom sme sa dohodli, že zopakujeme model prípravy z minulých rokov. Budem štartovať aj na premiérových Európskych hrách v Azerbajdžane, kde sa veľmi teším, pretože Baku je skutočne krásne mesto, ktoré žije športom," naznačila ambície v roku 2015 Barteková.
      

Tretím slovenským strelcom, ktorý si v roku 2014 svojimi výkonmi vybojoval účasť na OH 2016, je Juraj Tužinský. Pištoliar VŠC Dukla Banská Bystrica získal olympijskú miestenku za 7. miesto na MS v Granade. 
      

"Mám za sebou vynikajúcu sezónu. O siedmom mieste na svetovom šampionáte som predtým ani len nesníval. Pre mňa osobne to bol veľmi veľký úspech. Po skončení majstrovstiev ma trochu mrzelo, že som nedosiahol na medailu, ktorá bola na dosah. Budúci rok nás čakajú Európske hry v Baku. Bude to niečo nové, chcem sa na to podujatie zodpovedne pripraviť a podať čo najlepší výkon," povedal Tužinský.
      

Slovenskí strelci v sezóne 2014 získali na vrcholných podujatiach celkovo 27 cenných kovov. Dvadsať medailí vybojovali jednotlivci (11-4-5), o sedem sa zaslúžili v súťažiach družstiev (1-2-4).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies