Najúčinnejšou zbraňou proti Islamskému štátu sú kurdské ženy

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:07 • 2 min
Najúčinnejšou zbraňou proti Islamskému štátu sú kurdské ženy

LONDÝN - Fanatickí bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa najviac zo všetkého boja, že zahynú rukou ženy, lebo v takom prípade by sa nedostali do raja a nečakalo by na nich 72 panien, ako to mučeníkom sľubuje Korán.

slovakia

left justify in out

Napísal to pred nedávnom britský denník Daily Telegraph, podľa ktorého medzi Kurdkami stúpa záujem o členstvo v polovojenských dobrovoľníckych oddieloch péšmarga.

 

Ed Royce, predseda zahraničného výboru v americkej Snemovni reprezentantov, pre denník The New York Post uviedol, že vojaci Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) skutočne veria verbovačom, ktorí ich lákajú do islamistických oddielov, že ak ich v boji zabije muž, pôjdu priamo do raja. 

 

Podľa Roycea kurdské dobrovoľníčky preto v ozbrojencoch IS vzbudzujú "priam hrôzu". Dodal, že kurdským ženským jednotkám sa možno aj preto veľmi darí odrážať útoky protivníka a zaháňať ich na ústup či útek. Royce tvrdí, že kurdské bojovníčky ani neskrývajú spokojnosť s tým, že u islamistov vyvolávajú des.

 

Ženy sa príslušníčkami oddielov péšmarga stali už dávno a vzhľadom na efekt, ktorý u islamistov vyvolávajú, ich mnoho miest a dedín ohrozených jednotkami IS a ISIL špeciálne povolávalo a povoláva na svoju obranu. 

 

Mladé Kurdky sa podrobujú intenzívnemu výcviku, učia sa zaobchádzať so snajperskými puškami, samopalmi, pancierovými päsťami aj ručnými granátmi, uviedla pre Daily Telegraph jedna z nich.  

 

Mladá, 27-ročná Kurdka menom Tekošin sa nedávno pre francúzske médiá vyjadrila, že "(kurdské) ženy sú si vedomé prevahy nad mužmi (z IS)". "Myslím, že (v IS) z nás majú väčší strach ako z mužov. Veria, že skončia v pekle, ak zomrú ženskou rukou," dodala.

 

Jednotky IS ovládajú momentálne veľké časti územia Iraku a aj Sýrie, kde sa v posledných týždňoch veľmi intenzívne bojuje o prevažne kurdské mesto Kobané. 

 

Mnohé ženy ako motiváciu svojho pripojenia sa ku kurdským oddielom uvádzajú boj za ochranu práv žien. Islamisti totiž na dobytých územiach zavádzajú striktný výklad islamského práva, ktorý od žien vyžaduje zahaľovanie a zakazuje im vychádzať z domu bez sprievodu muža. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies