Najťažšie sa odpúšťa samému sebe

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 07:05 • 2 min
Najťažšie sa odpúšťa samému sebe

Je iba jediný človek, pred ktorým sa nedá utiecť. Nadýchnuť sa a vykročiť bežeckým tempom do neznáma, je niekedy otázka strachu, inokedy nutnosti. Nie vždy je útek záležitosť fyzická, občas sa týka výlučne postoja.

slovakia

left justify in out

Spomienky, čo štípu
Nechce sa premýšľať o tom istom, a tak sa zababre od povinností, len nech tá nepríjemná myšlienka vezme nohy na plecia. Miesto je plné spomienok a to takých, ktoré štípu, a preto sa mu vyhýba a vyhýba, až kým úplne nezmizne z osobnej mapy.
Ale skryť sa pred sebou samým, ach, ešte nikto neurobil taký objav, aby to vyriešil. Je to 24 hodín deň čo deň, keď sa človek musí vysporiadať s ťažobou. A neznesiteľné je to najmä pri pochybení. V takom prípade zlyhanie pripomína pravidelný pohľad do zrkadla.

 

To nie je správna otázka
Dosiahla 14 rokov, keď viac poslúchla telo než rozum. Možno by na to ľahko zabudla, vyrovnala by sa s tým a poučila sa, keby neniesla následok. Otehotnela, ale keďže bola príliš mladá, priveľmi neskúsená a obzvlášť vystrašená, dieťaťa sa zriekla. Ponúkla ho na adopciu, našla sa rodina a ona prestala byť matkou. Od pôrodu a podpísania papierov uplynul už nejaký ten rok. Je dospelá, zodpovednejšia, ale nie je šťastná. Neustále ju hryzie svedomie a vysmieva sa jej.
O sebaobviňovanie sa podelila aj s pastorom.


„Myslíte si, že mi moje dieťa odpustí? Že mi dokáže prepáčiť a pochopiť, prečo som sa ho vzdala?" spýtala sa zúfalo.
Pastor si povzdychol.

 

Vedel, že sa jej to nebude počúvať radostne, ale bol to jediný spôsob, ako ju posunúť vpred.


„To nie je správna otázka. Nejde o to, či ti odpustí on. Lepšia otázka je, či si pripravená ty odpustiť sama sebe."

 

Nechcel som to
Manželstvo sa ocitlo v kríze. Muž si dobre rozumel s kolegyňou, bola mu priateľkou. Z jedného objatia sa neskôr vykľula jednorazova nevera. Manželka sa to dozvedela, bol to dlhý proces, ale podarilo sa vzťah napriek nástrahám zachrániť.
Tak prečo sa on neustále budil uprostred noci?


Raz sa stretol s istým kresťanom. Ten vyhlásil: „Potrebuješ sa vyslobodiť a odpustiť si."


Nasledovala modlitba, po ktorej bremeno spadlo a viac ho nebolo. Konečne si odpustil.

 

Tak ako seba
Boh opakovane vyzýva k láske. Tak často citované prikázanie o milovaní Stvoriteľa, ako aj blížneho, sa ale nie vždy ukončuje správne.

 

Vynecháva sa tá časť, v ktorej sa vraví: „Milovať budeš blížneho tak ako seba samého."


Milovať seba znamená: mať od Boha zdravo vypestované sebavedomie, vedieť oceniť oblasť, v ktorej je niekto talentovaný, ale môcť sa povzniesť aj nad takú, v ktorej nadanie nie je, nežiť v závislosti od uznania zvyšku sveta a... Odpustiť si. Ráno vstať, a postaviť sa tak, že pred očami bude Boh, a nie včerajší hriech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies