Najstaršiu bibliu z roku 1596 vystavia v múzeu tento mesiac

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 19:42 • 2 min
Najstaršiu bibliu z roku 1596 vystavia v múzeu tento mesiac

RIMAVSKÁ SOBOTA - Najstaršiu bibliu z knižnice Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote vystavujú oddnes ako predmet mesiaca marec.

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala knihovníčka múzea Iveta Krnáčová, je súčasťou takmer 45-tisícového historického muzeálneho knižničného fondu.
      

Najstaršia biblia v knižnici múzea je z roku 1596, má názov Biblia Svätá. "Bola vydaná v češtine v nemeckom neogotickom písme švabachu na 1162 stranách. V jej texte sa nevyskytujú ilustrácie, výtvarne zdobený je len titulný list. Tvorí ho biblický výjav vytvorený technikou drevorezu, základné údaje o knihe sú napísané červenou farbou v jeho strede v oválnom ráme," priblížila Krnáčová.
      

Bibliu vydala pravdepodobne Jednota bratská v Kraliciach. "Jednota bratská, náboženská spoločnosť v Čechách, pôvodne vyrástla z husitských ideí. Pretrvala stáročia aj napriek jej potláčaniu panovníkmi v 16. storočí, ktorí sa snažili o jednotnú katolícku vieru. Jednota bratská bola spriaznená s Lutherovým učením, neskôr s učením Jána Kalvína. Zostala však samostatnou náboženskou spoločnosťou, školou dokonalosti a čistoty v kresťanskej viere. Zaujímavá je aj kožená väzba knihy, ktorú zdobia a chránia mohutné kovové nárožnice s puklicami," doplnila knihovníčka múzea. 
      

Sväté písmo - Biblia je najčastejšie vydávaným dielom na svete. Je základom viery kresťanských náboženstiev, zároveň je aj kódexom kresťanskej filozofie a morálky a jedinečným literárnym dielom. V stredoveku Bibliu prepisovali ručne mnísi v kláštoroch a často ju bohato farebne ilustrovali. Každý takýto rukopis bol veľmi drahým umeleckým originálom, ktorý mohli vlastniť len cirkvi a zámožní svetskí hodnostári. Veľký prelom znamenal vynález kníhtlače v roku 1445. Tlačené knihy výrazne zlacneli a boli cenovo dostupné aj pre nižšie vrstvy spoločnosti. Biblia sa stala najdôležitejšou a posvätnou knihou v rodinách, dedila sa z generácie na generáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona