Najstarším mužom na svete je 111-ročný Newyorčan narodený v Poľsku

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 11:18 • 2 min
Najstarším mužom na svete je 111-ročný Newyorčan narodený v Poľsku

BRATISLAVA - Najstarším mužom na svete je 111-ročný Newyorčan Alexander Imich. Stal sa ním po smrti Taliana Artura Licatu, ktorý zomrel 24. apríla, iba niekoľko dní pred svojimi 112. narodeninami. Imich je však až na 65. mieste v rebríčku najstarších žijúcich ľudí, keďže pred ním je 64 žien. Najstaršou z nich je Misao Okawa z Japonska, ktorá má 116 rokov.

slovakia

left justify in out

Alexander Imich sa narodil 4. februára 1903 v Čenstochovej v južnom Poľsku do bohatej židovskej rodiny. Chcel sa stať kapitánom v poľskom námorníctve, pre jeho židovský pôvod mu to však nebolo umožnené. Začal sa preto venovať štúdiu chémie. Očaril ho tiež okultizmus, o ktorom napísal niekoľko vedeckých prác. Pred tým, ako sa spolu s manželkou v roku 1952 dostal do USA, unikol holokaustu a prežil sovietsky gulag. Jeho manželka, s ktorou nemal žiadne deti, zomrela v roku 1986. Imichovým najbližším príbuzným je jeho 84-ročný synovec. 

 

Ako uviedol pre denník New York Times, zatiaľ nemal čas premýšľať o tom, ako je možné, že sa dožil takého vysokého veku, nikdy si vraj totiž nemyslel, že bude až taký starý. To, že sa dožil 111 rokov, pripisuje napríklad dobrým génom, tomu, že nikdy nemal deti, či tomu, že sa venoval atletike. "Bol som gymnasta, dobrý bežec, dobrý skokan, dobrý oštepár a bol som aj dobrý plavec,“ prezradil. Kedysi vraj fajčil, s týmto zlozvykom však podľa vlastných slov prestal už dávno. Nikdy vraj nepil, z času na čas si však dopraje zmrzlinu a čokoládu. V súčasnosti žije v manhattanskej štvrti Upper West Side, kde ho museli v deň 111. narodenín po páde hospitalizovať. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona