Najstaršia rakovina prežíva už 11-tisíc rokov

NETKY.SK • 24 Január 2014, 13:41 • 2 min
Najstaršia rakovina prežíva už 11-tisíc rokov

BRATISLAVA - Najstarší známy druh dodnes prežívajúcej rakoviny sa objavil pred 11-tisíc rokmi u psa a prenášal sa rozmnožovaním.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tím vedcov z britského výskumného inštitútu Wellcome Trust Sanger, ktorým sa podarilo rozlúštiť DNA tejto rakoviny a určiť, že jej prvým nositeľom bol praveký príbuzný sibírskeho huskyho. Pes bol údajne strednej veľkosti s krátkou rovnou a hnedo-čiernou srsťou. "Nevieme, prečo práve u tohto jedinca vznikla prenosná rakovina. Je však fascinujúce pozrieť sa späť v čase a zrekonštruovať identitu pravekého psa, ktorého genóm žije dodnes v bunkách tejto rakoviny," vysvetlila vedúca výskumu Elizabeth Murchison.

Typ rakoviny, ktorý vedci skúmali, je mimoriadne vzácny, pretože ide len o jeden z dvoch prenosných druhov, pričom sa oba vyskytujú u zvierat. Ten prvý je práve spomínaná pohlavne prenosná rakovina u psov, pri ktorej sa tvoria nádory na rozmnožovacích orgánoch. Pôvodne vznikla v izolovanej populácii, no pred 500 rokmi sa rozšírila zrejme vďaka moreplavbe. Ďalším prenosným druhom je rakovina tváre, ktorá sa prenáša uhryznutím medzi diablami tasmánskymi (Sarcophilus harrisii). "Genóm prenosnej psej rakoviny nám pomôže porozumieť procesom, vďaka ktorým sa rakovina stáva prenosnou," vysvetlil Mike Stratton, riaditeľ spomínaného inštitútu Wellcome Trust Sanger. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies