Najstaršia banka sveta Monte dei Paschi di Siena hľadá kupca

NETKY.SK • 7 November 2014, 18:23 • 2 min
Najstaršia banka sveta Monte dei Paschi di Siena hľadá kupca

RÍM - Najstaršia banka sveta, talianska Monte dei Paschi di Siena, je na predaj. Uviedol to dnes denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvolal na zdroje blízke situácii.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka banka Monte dei Paschi, ktorá v nedávnych záťažových testoch najväčších európskych bánk dopadla najhoršie, už požiadala investičných bankárov z UBS a Citigroup, aby jej pomohli nájsť buď kupca alebo záujemcu o fúziu.
     

Zatiaľ nie je jasné, koľko by tretia najväčšia banka v Taliansku mohla v prípade predaja získať. Hodnota akcií Monte dei Paschi, ktorá tento rok klesla o 40 %, dosahuje v súčasnosti okolo 3,4 miliardy eur.
     

Podľa zdrojov oboznámených so situáciou, bankári z UBS a Citigroup sú zatiaľ iba v prvých štádiách identifikácie prípadných kupcov Monte dei Paschi, ktorú založili v roku 1472. K záujemcom by mohli patriť UBI Banca, konkurent banky Monte dei Paschi, ale aj niektoré veľké európske inštitúcie, ktoré už na talianskom trhu pôsobia. Predstavitelia niektorých veľkých bánk vrátane banky Santander či Intesa Sanpaolo sa však medzičasom vyjadrili, že o kúpu Monte dei Paschi nemajú záujem.
     

Zoznam prípadných kupcov bude navyše limitovaný veľkými finančnými problémami talianskej banky. V záťažových testoch, ktoré Európska centrálna banka zverejnila koncom októbra, dopadla Monte dei Paschi zo 130 hodnotených bánk najhoršie, pričom testy ukázali, že musí navýšiť kapitál o 2,1 miliardy eur. Rozsah jej problémov prekvapil viacerých analytikov, investorov aj bankárov. Len pred pár mesiacmi totiž Monte dei Paschi získala od akcionárov 5 miliárd eur, aby sa pripravila na testy, ako aj splatila časť zo štátnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies