Najstaršia banka na svete Monte dei Paschi di Siena spustila predaj nových akcií

NETKY.SK • 19 December 2016, 14:25 • 2 min
Najstaršia banka na svete Monte dei Paschi di Siena spustila predaj nových akcií

SIENA - Krízou zasiahnutá talianska banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) spustila naliehavo potrebné zvýšenie kapitálu. Dnes sa začal predaj nových akcií, prostredníctvom ktorého chce banka získať čerstvý kapitál a vyhnúť sa štátnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Inštitucionálni investori si môžu nové akcie upísať do štvrtka (22. 12.) a malí investori do stredy (21. 12.). Finančný inštitút potrebuje nový kapitál, aby pokryl straty spojené s vyčlenením zlých úverov v objeme 28 miliárd eur.

 

Najstaršia banka na svete sa už roky nachádza v kríze. V lete sa podarilo zostaviť záchranný plán, ktorý počíta so zvýšením vlastného kapitálu o 5 miliárd eur do konca roka. Vzhľadom na zmenu rámcových podmienok spôsobenú vládnou krízou po referende o zmene ústavy, ktoré sa konalo na začiatku decembra, MPS požiadala Európsku centrálnu banku (ECB) o predĺženie termínu, čo však ECB odmietla.

 

Koľko musí MPS získať z predaja akcií, závisí od úspechu druhého piliera záchranného plánu. Paralelne môžu majitelia dlhopisov vymeniť svoje dlhopisy za akcie banky. Ak banka nezíska prostredníctvom predaja akcií dostatok čerstvého kapitálu, bude musieť požiadať o štátnu pomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies