Najstarší tatranský hotel opäť privíta hostí túto zimu

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 14:19 • 2 min
Najstarší tatranský hotel opäť privíta hostí túto zimu

TATRANSKÁ LOMNICA - Najstarší tatranský hotel Lomnica sa dočkal svojej obnovy. Rekonštrukcia budovy z roku 1893 v Tatranskej Lomnici, s ktorou sa začalo vlani na jar minulého roka, by mala byť ukončená tento rok. Keďže objekt je v zozname národných kultúrnych pamiatok, celý projekt renovácie sa uskutočňuje v úzkej spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Košice.

slovakia

left justify in out

"Krok po kroku sme odhaľovali jednotlivé časti a hľadali spôsob, ako ich citlivo spojiť s dnešnými požiadavkami návštevníkov Tatier,“ uviedol počas dnešného kontrolného dňa hlavný architekt stavby Pavol Franko.

 

Viac ako 120-ročný hotel asi dve desaťročia chátral a jeho interiér bol zdevastovaný. Zámerom nového zahraničného investora je vrátiť hotelu jeho niekdajšiu slávu. Aj po rekonštrukcii ho budú zdobiť pôvodné klenby, liatinové stĺporadie, zdravé drevené trámové konštrukcie a strop. "Sme asi v dvoch tretinách rekonštrukcie, čaká nás najkomplikovanejšia a možno najdetailnejšia časť, a to je priamo zariaďovanie hotela,“ povedala jeho generálna riaditeľka Zuzana Kovaľová. Problémom je podľa jej slov to, že fotografie vtedajšieho interiéru hotela, ktorý dvakrát navštívil aj prezident Československej republiky Jozef Garrigue Masaryk, sa nezachovali. "Hľadali sme jeho fotografie aj u pamätníkov, u ľudí, ktorí sa v Tatrách dlhodobo zaoberajú históriou, ale nenašli sme ich. Pri zariaďovaní teda vychádzame priamo z obdobia, keď bol hotel postavený,“ dodala. Celkovo si investičná akcia vyžiada 7,5 milióna eur, hotel by mal byť oficiálne otvorený 31. decembra.

 

K budove pôvodného hotela pristavili aj novú budovu, v ktorej bude kongresová sála či wellness. Kapacita hotela sa z pôvodných 28 izieb zvýši na zhruba 70 s približne 140 lôžkami všetkých kategórií. V historickom objekte bude obnovená aj pôvodná kaviareň s terasou. V pivničných priestoroch vznikne vinotéka, špecializovaný koňakový bar a obrazová galéria. Najdôležitejšie bolo splniť požiadavky investora spolu so snahou zachovať historickú časť hotela. Pre celistvosť vonkajšej fasády robili napríklad zateplenie budovy z vnútornej časti. Pôvodná budova spája neorenesančný štýl s detailmi švajčiarskeho štýlu.

 

Hotel Lomnica bol vôbec prvý hotel v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev, bola to napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Trojposchodový hotel mal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. O toto výsadné postavenie ho pripravila až postupná výstavba tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese v rokoch 1904 až 1906. Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona