Najstarší slovenský väzeň má 85 rokov

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 14:05 • 2 min
Najstarší slovenský väzeň má 85 rokov

BRATISLAVA - Súdy môžu pri ukladaní trestov prihliadať aj na vek súdeného, neznamená to však, že starším páchateľom sa trest automaticky znižuje.

slovakia

left justify in out

 V kauze Transpetrol, v ktorej padol vo februári rozsudok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, znížili pre vek trest 70-ročnému Jánovi H. Toho súd odsúdil za pokusu o obzvlášť závažný zločin podvodu spolupáchateľstvom na päť rokov v prvej nápravnovýchovnej skupine a ochranný dohľad na jeden rok. Muž sa aj proti tomuto rozsudku odvolal a tak kauza skončí na Najvyššom súde SR. V súčasnosti najstarší slovenský väzeň má 85 rokov. Toho súd odsúdil za zabitie na päť a pol roka, a zaradil ho do ústavu s minimálnym stupňom stráženia, informoval agentúru SITA riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. K 31. decembru 2014 bolo vo výkone trestu odňatia slobody 80 mužov starších ako 65 rokov a 19 žien nad 60 rokov.

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová vysvetlila pre agentúru SITA, že základné zásady ukladania sankcií upravuje Trestný zákon, pričom osobou vyššieho veku sa rozumie osoba staršia ako šesťdesiat rokov. "Neznamená to ale, že súd automaticky starším páchateľom zníži trest," dodala. 


Ako doplnil riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Baláž, odsúdeného so zmenenou pracovnou schopnosťou, ťažším zdravotným postihnutím, s dlhodobou závažnou chorobou, ktorá podstatne znižuje jeho pracovnú schopnosť, u ktorého to vyžaduje zdravotný stav, mužov starších ako 65 rokov a ženy staršie ako 60 rokov možno po predchádzajúcom posúdení lekára umiestniť do oddielu pre odsúdených so zdravotným postihnutím. Oddiel výkonu trestu odsúdených so zdravotným postihnutím sa nachádza v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Trenčíne. V odôvodnených prípadoch možno takéto oddelenie zriadiť aj v inom ústave, doplnil. 


Pre zaujímavosť Baláž uviedol, že vekovo najmladším odsúdeným je 15-ročný mladík, ktorý sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádza pre spáchanie trestného činu krádeže, za čo mu bol súdom uložený trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov so zaradením do ústavu pre mladistvých. Ku koncu minulého roka bolo v ústavoch 43 odsúdených mužov do 18 rokov a dve dievčatá do 18 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies