Najstarší slovenský dominikán má sto rokov

NETKY.SK • 16 Január 2015, 09:21 • 2 min
Najstarší slovenský dominikán má sto rokov

BRATISLAVA – Najstarší dominikán na Slovensku Akvinas Juraj Gabura sa dožije v sobotu sto rokov. Do Zvolena mu v sobotu príde zablahoželať český prímas, pražský arcibiskup – kardinál Dominik Duka, ktorý je tiež dominikán. Ten bude zároveň slúžiť slávnostnú svätú omšu.

slovakia

left justify in out

Páter Akvinas Juraj Gabura bol pred rokom 1989 väznený v Ružomberku, Ilave, Leopoldove aj vo Valdiciach. Ani táto skúsenosť ho neodradila a na slobode sa venoval šíreniu viery. Pre mnohých sa stal tajným apoštolom Bratislavy. Páter Akvinas je nazývaný aj "otcom slovenských dominikánov". 

 

V období socializmu pôsobili slovenskí dominikáni v „podzemnej cirkvi“. Predovšetkým páter Akvinas Juraj Gabura sa po prepustení z väzenia nenechal odradiť ťažkosťami doby a zapálený ideálom rehole pracoval na jej obnovovaní. Po páde socializmu pribúdal počet bratov a dominikáni sa mohli vrátiť do košického kláštora. Okrem košického kláštora založili konventy v Bratislave a v Žiline, v Dunajskej Lužnej a vo Zvolene. V roku 1997 bola vyhlásená Slovenská viceprovincia zasvätená Ružencovej Panne Márii a v roku 2001 bola založená Slovenská provincia bratov dominikánov. V súčasnosti má provincia 58 bratov. 

 

Rehoľa bratov kazateľov (dominikáni) je súčasťou katolíckej cirkvi. Bola založená svätým Dominikom Guzmánom a oficiálne schválená pápežom Honoriom III. v roku 1216. Od začiatku bolo jej hlavným cieľom podľa túžby Dominika kázať pre spásu duší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies