Najstarší hotel v Tatrách po rokoch zrekonštruujú

NETKY.SK • 27 Október 2014, 12:07 • 2 min
Najstarší hotel v Tatrách po rokoch zrekonštruujú

TATRANSKÁ LOMNICA - Po 20 rokoch chátrania sa Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici dočká svojej obnovy. Rekonštrukcia tohto významného architektonického diela z roku 1893 sa začne na jar budúceho roku a vyžiada si približne päťmiliónovú investíciu.

slovakia

left justify in out

Viac ako 120-ročný Hotel Lomnica už dávno nepripomína časy svojej najväčšej slávy. Opadaná omietka, rozbité okná a zdevastované vnútro hotela sú už dlhé roky smutnou realitou tejto významnej historickej budovy. 

 

Ako sa uvádza v tlačovej správe, zámerom nového zahraničného investora je prinavrátiť hotelu jeho historickú hodnotu, čo pozitívne prijali aj pamiatkari. Ozdobou hotela ostanú pôvodné klenby, liatinové stĺporadie, zdravé drevené trámové konštrukcie a strop. Kapacita hotela sa z pôvodných 28 izieb zvýši na 70 s približne 140 lôžkami všetkých kategórií. Zrekonštruovaný hotel bude pozostávať z historickej a novopristavenej budovy. V historickom objekte bude okrem ubytovacej časti obnovená aj pôvodná kaviareň s terasou. V pivničných priestoroch vznikne vinotéka, špecializovaný koňakový bar a obrazová galéria. V zadnej časti, na mieste bývalých skladov, vyrastie nová prístavba, v ktorej bude kongresová sála, wellness, spa a podzemné parkovisko. 

 

„Požiadavky investora smerujú k maximálnej prezentácii historických hodnôt pôvodného pamiatkovo chráneného objektu. K podporeniu týchto požiadaviek, samozrejme, okrem naplnenia kapacít slúžia i dostavované časti. Novostavbou sa snažíme výrazovo a funkčne doplniť to, čo pôvodnému objektu z hľadiska potrieb súčasnosti chýba. Veľmi milo nás počas obhliadok objektu prekvapilo nadšenie miestnych obyvateľov, ale i návštevníkov, dokonca sme sa touto cestou dostali aj k zaujímavým historickým fotografiám,“ povedal Peter Kopčák z architektonicko-projekčnej spoločnosti GFI, a.s., ktorá je generálnym projektantom Hotela Lomnica. 

 

Spoločnosť GFI, a.s. doviedla od projektu až k realizácii vo Vysokých Tatrách už niekoľko rekonštrukcií, vrátane horského hotela Sliezsky dom, Grand Hotela KempinskiHighTatras na Štrbskom Plese a vily COOP v Tatranskej Lomnici. 

 

Hotel Lomnica bol vôbec prvý hotel v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev, bola to napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Investorom bola Spišská úverová banka v Levoči. Trojposchodový hotel mal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. O toto výsadné postavenie ho pripravila až postupná výstavba tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese v rokoch 1904 až 1906. Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok a približne 20 rokov je zatvorená a chátra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies